Skocz do zawartości

Mataliczny dźwięk i pulsujący pedał hamowania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prawo jazdy i samochód mam od roku, wcześniej nie jeździłem w takich warunkach pogodowych. Jeżdzę spokojnie.

Dzisiaj na drogach zamarzająca ciapa. Dojeżdzając do skrzyżowania zącząłem redukować prędkość, w końcowej fazie hamowania 20km/h - pedał hamulca zączął drgać i wydawać metaliczny dźwięk. Wcisnąłem go do końca - jeszcze gorzej. Czułem że auto nie zwalnia tak jak powinno i że napewno nie wyhamuję, samochód toczył się do przodu próbując bezskutecznie się zatrzymać - wyjechałem na skrzyżowanie poza znakiem STOP, szczęśliwie nikogo nie staranowałem.

Mechanik podczas ostatnich oględzin stwierdził że na obecnych tarczach i klockach pojeżdzę z miesiąc - góra pół roku, jeśli jeżdzę niewiele. W zimie faktycznie ograniczam wyjazdy do tych koniecznych. Tarcze wyglądają na całe. Niepokój pozostał. Czy to objawy uszkodzenia tarcz/klocków hamulcowych ? Dzięki za sugestie.

Edytowane przez HELLDAN24

Tak działa ABS. Pedał pulsuje i auto zamiast zatrzymać się jedzie dalej. Po prostu na drodze miałeś lodowisko i stąd taki efekt.

Edytowane przez aston76

Witam, pierwszy raz w praktyce doświadczyłem działania ABS-u, choć kontrolki nie widziałem - człowiek w stresie nie ten sam co po wódeczcce. Cieszę się że wszystko zgodnie z założeniem, na przyszłość muszę przyjąć większy odcinek drogi do wymahowania. Pozdrawiam i dziękuje.