Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem ze skrzynią - Megane 1.8 16v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Po pierwsze chciałem się przywitać, gdyż jestem nowy na tym forum :lol: Z racji tego przepraszam za ewentualne błędy.

A teraz do rzeczy. Jestem posiadaczem Megi Groundtour z 2002 roku. Silnik 1.8 16v 115km.

Autem jeździło mi się świetnie już od 3 lat aż do mało ciekawej przygody w zeszłym tygodniu.

Samochód prowadził mój brat, który świeżo zrobił prawo jazdy.

Skręcał chłopak w prawo, zredukował bieg na 2, puścił sprzęgło i w tym momencie nastąpił zgrzyt. Usłyszeliśmy dziwne 'chrubotanie' (nie wiem czy to dobre określenie), taki metaliczny dźwięk jakby zebatka nie mogła do końca najść na drugą. No i stanęliśmy...

Samochodem na tą chwilę nie da się jeździć, nie rusza z żadnego biegu. Po puszczeniu pedału sprzęgła słychać tylko to zgrzytanie z tym, że im wyższy bieg tym ten dźwięk jest głośniejszy. Na 5-ce lekko przyszarpuje silnikiem ale auto także stoi w miejscu.

Na biegu jałowym nie dzieje się nic jak w normalnym zdrowym aucie.

Zaznaczę, że wcześniej ze skrzynią biegów nie było żadnych problemów.

Silnik startuje na dotyk, nie ma z nim i nie było do tej pory żadnych problemów. Zauważyłem także, że skrzynia biegów jest zabryzgana olejem (nie jest to olej z silnika).

I tu pytanie, w czym może tkwić problem? Czy od razu kupować całą skrzynię biegów i wymieniać, czy bawić się w diagnostykę ? A może to coś innego niż skrzynia?

Powiedzcie mi co jest bardziej opłacalne. Nie ukrywam, że zależy mi na jak najmniejszych kosztach i jak najszybszym naprawieniu auta.

Pozdrawiam.

Jeżeli biegi wchodzą normalnie, a auto nie może ruszyć, to prawdopodobnie dyferencjał poszedł się rypać lub któraś z półosi. Możliwe, że zerwał się wielowpust na półosi. Gorzej, jak resztki trybów dostały się do dyferencjału.

Tak, czy siak zacznij od diagnozy u mechanika.