pcz_07 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witajcie. Na forum chyba jednoznacznie podobnego tematu chyba nie ma. Sprawa wygląda następująco: dzisiaj odpaliłem auto i normalnie wyruszyłem w drogę. Po jakimś 2km od domu zauważyłem ze wszystkie wskazówki zegarów opadły w dół, tak jakbym wyłączył silnik, zgasł wyświetlacz z km, ogólnie wszystko, za sekundę, wskazówki w górę. Zaraz dojechałem na miejsce, zgasiłem normalnie auto. Po odpaleniu zaczęło się to w kółko dziać, dodatkowo jechałem na mijania, to na moment resetu zegarów, znikało ich podświetlenie. W drodze do miasta działo to się nom stop, jechałem na czuja. Powrót wyglądał trochę lepiej, bo przez dłuższy czas się nie resetowały ale jednak później znowu. Wiecie co może być przyczyną? Czy jest jakiś bezpiecznik od zegarów, bo od tego bym zaczął? Czy rozbierać deskę, i próbować czyścić złącza? Czy to oznacza coś poważniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Wtyczki poruszaj z tyłu zegarów. Dobrze przeczyść styki i powpinaj ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 to chyba nie to, bo zrobiłem to, i nawet wymieniłem bezpieczniki dwa aczkolwiek były niespalone Dodano: 01 mar 2013 - 20:29 tutaj macie link do filmu, który nakręciłem telefonem, jakość tragiczna ale najważniejsze widać i słychać działo się tak, gdy zgasiłem motor, a przez drogę wlasnie tak się zachowywały, jak tutaj na postoju, po dłuższym postoju przez jakiś czas jazdy działają normalnie, ale jak zaczną to tak już w kółko http://www.youtube.com/watch?v=SV40ZHz5PY4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Masz gdzieś zwarcie. Nie pali bezpieczników, tak więc jest to gdzieś na obwodzie nisko prądowym, czyli największe prawdopodobieństwo, to licznik. Na filmiku widać, że dzieje się to cyklicznie. Podejrzewam, że któryś z kondensatorów kończy żywot. Zajrzyj do licznika i zobacz, czy któryś z kondensatorów elektrolitycznych nie jest napuchnięty/wylany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) dzięki za odzew :) Powiem tak, do licznika się dostałem, wtyki wyjmowałem, wkładałem ale za rozbieranie licznika chyba się nie wezmę, laik jestem :lol: zauważyłem delikatne pulsowanie wyświetlacza kilometrów, takie delikatne ale jak się dokładniej przyjrzeć to jest ono zauważalne. Czyli na 99% to wina licznika, niczego po drodze? Edytowane 1 Marca 2013 przez pcz_07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Może być to również UCH. Stamtąd również idą sygnały nisko prądowe na licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 konsola komfortu ta od całej elektryki auta? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Tak. Zauważ również, że nie gasną żadne kontrolki, które nie są połączone z modułem komfortu (temperatura, olej, itd.). Tak więc albo licznik, albo moduł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 a jak to zdiagnozować? znam dobrego elektryka ale nie taniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Bez rozebrania i miernika się nie obejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 A czy pudełko nie powodowałoby jednak jakiś dodatkowych błędów? wiem że w megane wszystko ze wszystkim połączone. A jak wytłumaczyć to, że po dłuższym postoju, dłużej działa normalnie, dopiero po jakimś czasie dostaje zajoba. PS. jak dostałem się do liczników, jak odpinałem te kostki poczułem jakby jakieś opalenie, charakterystyczny zapach nadpalonej elektryki, może to moje subiektywne odczucie, może i liczniki się jakoś tam nagrzewają Dodano: 02 mar 2013 - 11:49 i jeszcze jeden trop może przypadkiem, ale stało mi się po tym jak przez niespełna kilometr pokonywałem drogę gruntową, z dużą ilością błota, czy możliwe że czujniki ABS na które mogło nalaść wszystkiego szaleją i dlatego licznik też wariuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi