Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

kontrolka kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

hej

w Megane II phII jakiś czas temu, po naciśnięciu przycisku blokady szyb (tego na panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy) zapaliła się kontrolka kluczyka na tablicy z zegarami. Dodatkowo jakieś dziwne tykanie się pojawia i na chwię gaśnie podświetlenie przycisków podnoszenia szyb z tyłu (przednie nadal świecą).

Chciałbym prosić o pomoc z rozwiazaniem tego problemu.

Pozdrawiam

Dodatkowo jakieś dziwne tykanie się pojawia i na chwię gaśnie podświetlenie przycisków podnoszenia szyb z tyłu (przednie nadal świecą).

O tykaniu nic nie wiem, a gaśnięcie podświetlenia przycisków szyb na zablokowanych drzwiach jest normalne i trwa do czasu odblokowania ich na panelu kierowcy. (no chyba ze tykaniem nazywasz zablokowanie zamków w tych drzwiach, jest to równolegle z blokada szyb. Ogólnie zwane blokowaniem przed dziećmi. Klamki wewnętrzne też nie działają i drzwi można tylko z zewnątrz otwierać, normalka opisana w instrukcji auta.)

Co do kontrolki kluczyka w licznikach nie wypowiem się, bo mam sceniola, a w nim jest inny licznik.

Ogólnie rozwiązaniem nie tylko tego ale wielu innych problemów, jest zassanie z neta instrukcji w j. polskim dla swego auta i jej dokładne przeczytanie.

Edytowane przez gojgien

Instrukcji szukałem i nie mogłem się doszukać. Jak dla mnie nawet w j. angielskim może być, byle by rozwiała moje wątpliwości ;-)

Na komputerze (wyświetlaczu między zegarami) pojawia się jeszcze informacja 'błąd blokady tylnych drzwi' czy jakoś tak. Czy z tym tylko do serwisu? Czy jakoś da się z tym uporać?

Dzięki za zainteresowanie

Instrukcje tu:

http://megane.com.pl/files/category/5-instrukcje-obslugi/

Jak nie bedzie do megi II po lifcie to pobieraj do przedliftowej. Większość informacji jest identyczna, tylko rysunki trochę inne.

Co do błędu to najrozsądniej pod CLIP-a podłączy. Niestety mało dokładną lokalizacje podałeś i trudno kogoś polecić poza ASO...

Jeśli chodzi o warsztaty - Wrocław.

W instrukcji jest napisane tylko o tym, że system blokady tylnych drzwi i okien jest i ma działać, a jak nie działa to lampka się nie świeci :notacrook: Niestety u mnie pojawia się komunikat 'sprawdź blokadę tylnych drzwi' i ten kluczyk (w starszej wersji service) się świeci.

W ASO mogą za to policzyć jak za wymianę silnika, więc w sumie będę wdzięczny gdyby ktoś zaproponował jakiś zaufany serwis meganków we Wrocławiu.

Pozdrawiam