BUDZIKKK Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Witam! Przeglądałem już wasze poprzednie posty i nigdzie nie spotakałem odpowiedzi na nurtujące mnie od jakiegoś czasu pytanie. Wyczytałem że borykaliście się z dość podobnym problemem ale żaden nie przypomina mi mojego. Otóż podczas pracy silnika na biegu jałowym jest cichutko i przyjemnie; zaczynam wciskać sprzęgło i gdy juz jest na wysokości jego brania cos zaczyna chroboczeć i trzeszczeć (nie wiem jak nazwać ten dźwięk); dociskam do samego końca i znowu jest cichutko. Wykonując to samo w odwrotnym kierunku dzieje się to samo. Podczas ruszania z miejsca dzieje się to samo. Czy możecie mi drodzy forumowicze powiedzieć co dzieje sie z sprzęgłem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 BUDZIKKK, obstawiam początek końca łożyska oporowego, nie obciążone i w pełnym obciążeniu jest cicho, podczas przejścia z jednego stanu w drugi, zaczyna się odzywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Mi to bardziej wskazuję na zużyte łożysko oporowe sprzęgła - chodzi mi o to łożysko, które kupuję sie w zestawie ze sprzęgłem. Sprawdź jeszcze, czy jest różnica na luzie w głośności pracy skrzyni, przy wciśniętym sprzęgle i bez wciśniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 łożysko dociskowe na bank się kończy postaraj się jak najszybciej zgromadzić fundusze na naprawę bo jeśli nie wymieniałeś tarczy sprzęgła i docisku to warto to zrobić za jednym rozbieraniem, Ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Skołowanie tak dużego funduszu niestety trochę potrwa :cry: Ja nie wymieniałem sprzęła, a poprzedni właściciel "ciort wie". Licze się z tym że wymienić musze odrazu całość :-( Powiedzcie mi jak to będzie dalej wyglądało; jakie mogą być następstwa jak troszkę czasu to przeciągnę. Ale postaram sie ograniczyć poruszanie megi po mieście. [ Dodano: 2007-11-29, 17:30 ] Witam! Znalazłem dopiero chwikę czasu i pojezdziłem troszke po mechanikach. Mieliście racje, powoli pada łożysko w sprzęgle. Znalazłem dość tani i solidny zakład który podejmnie się wymiany za ok.400zł. Oczywiście mogę sobie zakupić sam komplet sprzęgła. Mechanicy zasugerowali mi bym zakupił LuK - Aftermarket Service oHG. W sklepie gdzie zaopatruję się w części jest dostępne jeszcze poza w/w, sprzęgło SACHS. Które z zestawów sprzęgła zakupić do mej megi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz35 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Niedawno kupiłem Scenica 1,9dCi i po zauważyłem że przy naciskaniu sprzędła w początkowej fazie słychać jakby "terkotanie" (to samo przy zwalnianiu tylko w koncowej fazie) jnajbardziej słychać to przy zmianie z 1 na 2. Na początku myslałem że to jakiś rezonans ale teraz myślę że to jednak łożysko wyciskowe sprzęgła- przebieg 115kkm(ale pewny to na 100% nie jestem). Teraz pytanie: czy to łożysko może sie rozlecieć i uniemożliwić jazdę- przyznam że miałem juz głośne łożyska wyciskowe w innych samochodach i nic się nie wydarzyło, ale nie miałem nigdy CR z dwumasowym kołem zamachowym. Chciałem poczekać z wymianą tego łożyska do wymiany sprzęgła na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi