Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

ELF EXCELLIUM LDX vs ELF EXCELLIUM NF

kroliq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Szukałem na forum, przejrzałem sporo tematów dot. olejów ,ale konkretnie takiego "problemu" nie znalazłem.

Często oba podane przeze mnie oleje występują jako jeden i ten sam w opisach aukcji (oba syntetyki 5w40). Nie wiem czym dokładnie się różnią. Poprzednio przez nieuwagę kupiłem NF (wcześniej był LDX), ale każdy kogo bym nie spytał, twierdził że spokojnie można stosować u mnie (Megane I Ph I silnik K7M 702 i instalacja gaz na pokładzie). Tak też zadowolony, że jest ok wymieniłem. Pożałowałem po jakimś czasie. Nie wiem czy to możliwe, ale odniosłem wrażenie, że skrzynia nie pracowała precyzyjnie (ciężko wchodził 2. bieg, czasem - przy redukcji - 3.). Lekko zirytowany takim działaniem skrzyni poprosiłem mechanika, którego darzę naprawdę ogromnym zaufaniem (przy okazji jakieś innej roboty) o sprawdzenie oleju w skrzyni i ogólnie jej działania (może coś się stało z samą skrzynią). Diagnoza była prosta: skrzynia ok, olej w skrzyni czyściutki, wszystko powinno być ok. Niestety jak dla mnie wcale nie było, ale pomyślałem, że może faktycznie jestem jakoś przewrażliwiony.

Po kolejnej wymianie oleju silnikowego i powrocie do LDX wszystko wróciło do normy - biegi wchodzą precyzyjnie, wszystko gra.

I tak się zastanawiam - czy to tylko mi się wydawało, że na NF autko nie spisywało się tak jak na LDX (innej przyczyny poza tym olejem nie widzę, nic w skrzyni nie było robione, a rękę sobie dam uciąć, że faktycznie taki stan miał miejsce)? Możliwe to? Mieliście podobne historie?

Pozdrawiam :notacrook:

A co ma wspólnego wymiana oleju w silniku na inny z haczeniem biegów w skrzyni, skoro tam jest inny olej niezależny od tego w silniku???

Gdyby to dotyczyło wymiany oleju w skrzyni, to można by na olej zwalać. Jest to zresztą jasno powiedziane i na opakowaniu, a nawet na forum napisane, że nie do każdej skrzyni w renówce każdy TRANSELF się nadaje. Przykładowo do skrzyń manualnych JC5, TL4 zalecany jest TRANSELF NFJ, a nie zaleca się TRANSELF-a NFP, który jest dla skrzyń manualnych Pxx i zastąpił wcześniej produkowane TRANSELF-y TRP, TRZ, TRX.

Z tymi olejami jakie przytaczasz jest dokładnie tak samo.

Olej ten sam, a nazwa inna, nowsza. Jest też teza, że jest to zależne na jaki rynek jest dostarczany. U nas czasami są dostępne i te i te, bo panuje wolna amerykanka i czasami olej w hurtowniach jest kupowany na zachodzie i na bańkach jest oznaczenie takie jak na tamten rynek. (takie wieści w necie można wyłuskać)

Pomijając jednak ten fakt, nadal podtrzymuję, że olej jaki jest wlany do silnika, nie ma absolutnie bezpośredniego wpływu na pracę skrzyni biegów.