Mistic Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Zbliża się zima więc postanowiłem zakupić zimowe opony i felgi do kompletu. W tej chwili mam założone 15 calowe bo z takimi kupiłem to auto. W firmie która sprzedaje używane opony sprzedawca zaoferował mi felgi 14 calowe twierdząc że taka zmiana w niema żadnego znaczenia a wręcz przeciwnie że to nawet lepiej wpłynie na jazdę w zimowych warunkach. Mam dwa pytania. Czy to rzeczywiście prawda ? Jaką oponę wybrać na zimę węższą czy szerszą ? Pozdrawiam i liczę na fachową opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Zmiana z 15" na 14" raczej nie wpłynie na polepszenie lub pogorszenie prowadzenia samochodu. To tylko kilka centymetrów. Jeśli chodzi o szerokość to na zimę lepsza jest opona weższa. Na podłoże działa z większą siłą wbijając się w śnieg a nie biorąc go pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 wezsza lepsza. co do srednicy... te pare cm tez robi roznice, w zimie przy nizszych temperaturach to jest pare cm wiecej gumy ktora inaczej pracuje niz w lecie w letnich oponach. moim zdaniem gorzej nie bedzie a moze byc lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistic Opublikowano 3 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2006 Dzięki za porady ale już wiem że 14 calowe nie wchodzą bo opierają się o przedni chamulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Jakie ET jest dla megane i jakie najlepiej wybrać opony w rozmiarze 15". Teraz są 175/65/14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 http://www.opony.com.pl/ tu znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i felgi i zamienniki opon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 dzięki, już wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 A ja mam inne pytanko: 185/60 6Jx15 ET43 - firmowy rozmiar 185/55 6Jx16 ET50 - alusy na lato Alusy pochodzą prawdopodobnie od Modusa. Czy inne ET nie będzie sprawiało problemu w Megi I phII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 na pewno będziesz musiał zastosować pierścienie centrujące raczej nie powinno sprawiać problemu ale najlepiej zapytaj się u sprzedających felgi, a najlepiej przymierzyć w et chodzi o różnicę pomiędzy rozmiarem bębna (tarczy) a wewnętrznym rozmiarem felgi ale nie jestem pewien do końca (dawno się tym nie interesowałem)i nie mogę znaleźć literatury na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricardo24 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Nie rozumie! jak opieraja się ohamulec przedni skoro meganki oryginalnie chodza własnie na felgach 14 ja sam ma w swoim clasicu założone felgi 14 z oponami 185/60/14.i jest wszystko wporzadku! Mysle kupic sobie na lato alum felgi 15 calowe. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 co do rozmiarów felg do danych samochodów oraz rozmiarów opon spojrzyj TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Dzięki za porady ale już wiem że 14 calowe nie wchodzą bo opierają się o przedni chamulec. Jeżdzisz na 15", czyli wiekszych, więc jak 14", skoro mniejsze, mogą sie nie zmieścic? Na zimę 14" bedą lepsze bo nałożysz na nie wyższą opone. Norma to 175/65/14 Lepiej bedzie, jeżeli na zimę założysz oponę węższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 mogą się nie zmieścić ponieważ na pewno założono zbyt wąskie felgi 15 cali to zazwyczaj 6-7 cali szerokości a 14 są 0d 5,5-6,5 cala ja ma felgi 6j14H2 od scenica i nic nie ociera a przednie zawieszenie masz takie same jak każda meganka oponiarz ci wcisnął bzdurę z felgami od thalii lub clio i dlatego ci nie pasują a chodzi o wartość ET felgi dla megane ta wartość powinna być od 36------> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 ET to jest odsunięcie osi felgi od osi piasty czyli to jak bardzo felga chowa się w nadkolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi