PatiEK Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Pytanie do posiadaczy fabrycznego PDC. Rozważam dołożenie czujników cofania i zastanawiam się nad fabrycznym. Pytanie czy da się doposażyć każdego Scenica II i jeśli tak, jakie komponenty są potrzebne. Wiem, że na pewno potrzeba: - zderzak z dziurami (oczywiste) - czujniki cofania wraz z wiązką w zderzaku - centralka (montowana w bagażniku?) - przycisk włącznika Podejrzewam, że jeszcze jakieś wiązki są potrzebne. Jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 coś tu za dużo naklepałeś. Jest centralka podłączona to świateł cofania i brzęczyk z diodami na długim kablu. Plus te diury. Ja jednak nie jestem jakoś super przekonany do tych fabrycznych. Mam walnięty jeden czujnik i zastanawiam się czy nie wsadzić lepiej jakiegoś innego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Jest centralka podłączona to świateł cofania i brzęczyk z diodami na długim kablu Coś głupoty piszesz... W sceniolu II jest centralka i buzer ale bez diod i na przewodach o długości +/- 30cm. Jest on zabudowany zaraz obok centralki, a właściwie powyżej ale nadal w bagażniku, nad lewym tylnym kołem, prawie w slupku tylnym. W moim sceniolu jest on na długim kabelku i jest za podsufitka pomiędzy oknami w dachu ale sam go przebudowałem i chyba to jedyne takie rozwiązanie.. Jeśli o wiązkę chodzi to zapewne będzie potrzebna ta do czujników: Reszta w aucie powinna być. Szukaj za bokiem bagażnika złącza R319, oraz luźnych wtyczek do centralki 1222 i buzera 1223 Reszta to już sprawa UCH i zapewne sprawa uruchomienia tego CLIP-em Tu jeszcze schemat: 0023_A3.PDF I rozpiska pinów złącza centralki: Edytowane 29 Marca 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 No fakt. W poliftowym wiązka jest już w samochodzie. W przedliftach jest tak jak napisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) W przedliftowych jest identycznie, nawet numery elementów na schematach takie same.... 0018_A3.PDF Pobrane z VISU 2004.10.16 Tak samo w przedłużanych sceniolach przed i po lifcie, tam jest trochę inna wiązka lewa i buzer jak i centralka są bliżej tylnej lampy. Jeszcze nie widziałem sceniola z fabrycznymi czujnikami cofania, by miał buzer i wyświetlacz z wskaźnikiem diodowym z przodu. (wcześniej przedstawiłem schematy i szkice dla poliftowych, bo łatwiej mi się w nich poruczać, obraz w wirtualnym napędzie i większa funkcjonalność) Edytowane 29 Marca 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatiEK Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Czyli wiązka powinna być. Poszukam zatem czy mam centralkę i brzęczyk. Jeśli nie, trzeba dokupić wraz z wiązką w zderzak i przełącznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barti7k Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 no i jak postępy? bo też jestem zainteresowany montażem oryginalnego pdc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatiEK Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Pogoda taka że nie chce się nic dłubać przy samochodzie. Czekam aż się przynajmniej trochę ociepli coby śrubowkręt do dłoni nie przymarzał :P Dodano: 11 sie 2013 - 13:36 Odgrzebuję (swojego) kotleta. Odkręciłem nadkole i widok jest tam następujący: Wygląda że za płytko kopałem, ale zdaje mi się, że liczba wiązek się zgadza. Dodatkowo za panelem pod hamulcem ręcznym, za zaślepką gdzie jest miejsce na włącznik czujników parkowania, jest wtyczka. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez PatiEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Wiązki wiązkami ale nie widać by z tych wiązek odpowiednie wtyczki wychodziły. U mnie to miejsce wygląda tak: Właściwie 2 fota u mnie już nieaktualna, bo buzer został przeniesiony na środkową belkę podsufitki pomiędzy okna dachowe. Po przytłumieniu jest teraz lepiej słyszalny jak na max z bagażnika, przy maksymalnym nawiewie włączonym radiu i jak jeszcze się CB odezwało. A przeważnie tak było, jak wsiadałem do rozgrzanego auta na parkingu. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatiEK Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Faktycznie u Ciebie jakoś bardziej bogato we wtyczki. Może rozkręcę u siebie boczek raz jeszcze i poszukam głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Szukaj kostki 16 pinowej z 14 przewodami do centralki (2 są wolne) i drugiej z 2 pinami i 2 przewodami do buzera. Jak ta kostka 16 pin wygląda zobaczyć możesz w 3 poście na tej stronie. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Mam pytanie odnośnie przycisków obok regulacji świateł. Pierwszy to przycisk od ASR drugi slot jest zaślepiony ale pod nim jest brązowa wtyczka. Do czego ta wtyczka? Wydzielono z tego tematu. Przy okazji edytowałem nieco treść tego postu, tak aby pasował do tego tematu. damiar Edytowane 19 Lutego 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Przygotowana instalacja systemu pomocy przy parkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A da rade to podłączyć? Co potrzebowałbym do takiej operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Nie orientuje się zbytnio w tym temacie, ale ze schematów wynika, że w bagażniku z lewej strony powinny być jeszcze: brzęczyk (1223) i moduł (1222) sterowania tym systemem. Dla wersji krótkiej nadwozia wygląda to tak: Jeśli posiadasz te wszystkie rzeczy, to pozostaje tylko zakupić czujniki no i zderzak z otworami pod te czujniki. Myślę, że to wszytko co potrzebne żeby to uruchomić, potem tylko CLIPem trzeba będzie aktywować tą funkcje - tak mi się wydaje. Edytowane 18 Lutego 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi