derk Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 W czasie jazdy delikatnie stukało z tyłu samochodu. Po sprawdzeniu stwierdzam , że stuki wychodzą z górnego mocowania amortyzatora. Złapałem za mocowanie amorka, a kolega huśtał samochodem. Chciałem zdemontować amortyzator i dokładnie sprawdzić skąd są luzy. Jednak zrezygnowałem, sklepy dzisiaj zamknięte więc i tak nic nie kupię. W czasie sprawdzania zauważyłem luzny talerzyk przy mocowaniu. Prawdę mówiąc nawet nie wiem jak wygląda jego mocowanie. Najbardziej mnie interesuje, czy tuleja metalowo/gumowa w amortyzatorze jest wymienna? Obawiam się że będę zmuszony wymienić kompletny amortyzator:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Najprawdopodobniej urwał się tłok amortyzatora od tulei metalowo gumowej w górnym mocowaniu - jak amortyzator jest jeszcze dobry, to można z powodzeniem to zespawać i będzie działać. Jak amortyzator jest już słaby to wymień na nowe i po sprawie. Tuleję pewnie można wypchnąć i wsadzić nową, ale szkoda zabawy, nie wiem nawet czy są dostępne same tuleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 nie wiem nawet czy są dostępne same tuleje. Chyba są, kiedyś trafiłem na to, nie pamiętam na allegro czy w jakimś sklepie internetowym, tyle że kosztowało to około 20 zł. Z tym, że teraz nie potrafię tego znaleźć. :P Przypuszczenie kolegi powyżej może być słuszne. Mnie przychodzi do głowy jeszcze poluzowana śruba górnego mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derk Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Dzieki za odpowiedzi :P Ja w między czasie postanowiłem się przyjrzeć amortyzatorowi. Odkręciłem go z górnego mocowania w karoserii .Łapie za mocowanie (tuleje, ucho) i wyczuwam luzy względem trzpienia amorka. Tutaj zdziwienie, koniec trzpienia amortyzatora jest gwintowany i na niego wkręcone mocowanie ( tuleja). Dokręciłem mocowanie do amorka i ponownie zamontowałem. Jazda próbna, nic nie stuka , przyczyna usunięta. ;) Nie wiem czy wszystkie amortyzatory mają nakręcane górne mocowanie, ale moje tak mają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Nie wiem czy wszystkie amortyzatory mają nakręcane górne mocowanie, ale moje tak mają . Widziałem takie rozwiązania. Chyba w Hartach i Recordach stosują takie rozwiązanie.Moim zdaniem powinieneś rozważyć wymianę amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derk Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Widziałem takie rozwiązania. Chyba w Hartach i Recordach stosują takie rozwiązanie. Moim zdaniem powinieneś rozważyć wymianę amortyzatorów. Kurde daj się nacieszyć samochodem, bo na razie same inwestycje. Amortyzator w sumie trzyma, ciężko wsunąć/wysunąć. Jak ponownie się wykręci, to go pospawam. ;) Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez derk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi