djsilver Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam. Chciałem zapytać czy da radę wymienić w megane 1.4 8v sam filtr oleju bez wylewania oleju z silnika. Czy gdy odkręcę filtr to zacznie dużo wyciekać czy na spokojnie można wyjąć stary i włożyć nowy filtr? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Kiedyś w Tico tak zrobiłem i trochę oleju poleciało z filtra. Myślę, że spokojnie możesz to zrobić. Poleci olej który jest w filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilver Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki za informację. Jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica czy wycieknie olej jak bym wymieniał filtr na prostej powierzchni a przy aucie które by stało jakby pod górkę :) Dało by to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Wycieknie pojemność filtra, tj. ok pół litra, które potem trzeba po prostu dolać. A po co chcesz to robić? Jak dajesz nowy filtr to nie warto od razu zalać nowym olejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilver Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Chodzi o to że olej był wymieniany niedawno przez poprzedniego właściciela lecz bez filtra. Chciałem sam filtr wymienić gdyż i tak leję do niego około 0,6-0,8 litra na miesiąc robiąc około 1200 km/miesiąc. Co innego gdyby olej był stary to bym pewnie wymieniał razem z filtrem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 jak był wymieniany bez filtra to i tak jest olej do zlania... a silnik ewidentnie do remontu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanleus Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 jeżeli masz takie spadki oleju to są 2 możliwości: - cieknie Ci spod uszczelnień silnika - silnik razem z benzyną raczy się olejem W sumie olej się wymienia samoczynnie, więc sam filtr można wymieniać :) a tak serio jedź do mechanika lub sam weź się za remont, bo będzie coraz gorzej. w instrukcji napisali, że może brać 0,1 l max na 1000km. Co do pochylenia, jeśli auto byłoby pochylone do tyłu to może by mniej wyciekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilver Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o silnik to wiem że nic nie przecieka tylko się po prostu spala. Remont silnika nie jest opłacalny gdyż tańszy mechanik wycenił to na 1500 zł(niskie ciśnienie na 2 i 3 cylindrze). Ogólnie to auto mam tymczasowo gdyż potrzebowałem na szybko auto z hakiem w okolicy i kupiłem za małe pieniądze, wcześniej też miałem meganke i była w lepszym stanie ;). Powiem tyle, ciężkie jest życie studenta.. :P Pozdrawiam. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez djsilver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 w instrukcji napisali, że może brać 0,1 l max na 1000km. Ciekawe, w której instrukcji tak napisali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxxCinuxxX Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 A w sam naprawiam:-) tylko nie pamiętam dokładnej wartości:-) Także kolega dobrze napisał;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Żaden szanujący się koncern samochodowy nie poda oficjalnie jakie może być maksymalne zużycie oleju, była by to automatycznie podstawa do reklamacji i musiała by być w takim przypadku uznana. Zwykle podają do 0,5l/1000 km, a nawet więcej. Przypomnę jedynie, że 0,1 l to 100 ml czyli trochę mniej niż pół szklanki herbaty. Wystarczy słabo dokręcić korek wlewu lub spustowy oleju i taka ilość spokojnie może "uciec" z silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi