natusia Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zaczynam nowy temat, bo po przeczytaniu innych postów o wymianie belki tylnej nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania... a może odpowiedzi tam są, ale ja jestem dziewczyną i trzeba mi tak łopatologicznie wytłumaczyć... anyway: Megane II z 2003 roku, 1,6 16 V. Miałam wrażenie, że zarzuca mi tyłem auta na nierównościach nawierzchni, pojechałam więc ustawić zbieżność... niestety pan nie mógł tego zrobić, bo stwierdził, że mam 17 mm różnicy z tyłu i generalnie belkę do wymiany (wg niego musiałam wjechać w jakąś dziurę)... podobno powyżej 10 mm to już niebezpiecznie jeździć. I co teraz??? Wszyscy odradzają mi regeneracje belki twierdząc, że autem z taką belką strach jeździć. Jak już to kupić nową... Możecie mi pomóc? Co teraz? Słyszałam, że to częsta przypadłość Meganek z 2003 roku, podobno materiał użyty do produkcji belek był beznadziejny... I jak fachowo nazywa się to co mam, te 17 mm??? I co robić??? :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 nowa belka to około 6-7tyś zł, moja rada to poszukaj na allegro są od 550zł do około 1100 i powiem ze warto taką kompletną z 2005r za 1000zł kupić bo masz od razu prawie nowe tarcze i łożyska i takie tam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Słyszałam, że to częsta przypadłość Meganek z 2003 roku, podobno materiał użyty do produkcji belek był beznadziejny... a nie można tego reklamować w Renault ? Przecież 6-7tyś to spory koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 na allegro są tylko ze na allegro wszystkie sa z samochodow powypadkowych i pewnie tez nie sa idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Ja kupilem igielke (wszystko nowe - tarcze, zaciski, amorki, lozyska, zapomnialem linki recznego, ale byla w kpl.) u goscia pod Wroclawiem za 750 pln (belka z 2005, albo 2006, nie pamietam). Dostalem gwarancje na 2 tygodnie, zmienilem belke, pojechalem na zbieznosc i ma ustawienia idealne (jak prosto z fabryki). Btw. belka sie miesci w bagazniku z fartem. Trzeba zlozyc siedzenia i odjechac przednim fotelem na max do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 jazel, potwierdzam ze sie mieści tez wiozłem tylko z bielska... no to trzeba sie tak ugadać ze jak bedzie krzywa to zwrot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 natusia, tylna belka jest nieregulowana, więc mógł tylko pomierzyć (możesz podać wyniki?). Ponadto na tą okoliczność jest nota techniczna w Renault (3957A oraz 4539C). Możesz pojechać i sprawdzić czy numer na belce odpowiada w nocie technicznej. Jeżeli nie chcesz jechać to musisz sprawdzić sama jaki ma numer. Numer jest na zewnętrznej stronie i widać go po zdjęciu plastikowej osłony z belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 kocuper, a jak ten numer odpowiada to co??? wymienią czy jak???? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 kolek, nota techniczna na to wskazuje, proponuje ją przeczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 a gdzie ta nota jest???? bo ja mam z 2003 roku i jest krzywa... to moze bym wymienił.... mój ojciec nigdy w nic nie wjechał jeździ powoli, nie przewozi nic w aucie i tez ma krzywą (2004r).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ale jezeli nie serwisuje sie samochodu w aso, to i tak sie na ciebie wypna, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 nie prawda, chyba, kiedyś przyjechałem i była jakaś akcja ze trzeba wymienić coś od szyb i wymienili za darmo a auto nie było serwisowane i było sprowadzone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 kolek, Dialogys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuferek75 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Wygląda na to że i mi skrzywiła się belka tylnego zawieszenia. Czy ktoś z kolegów może przesłać mi noty techniczne przytoczone przez usera kacuper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Kuferek75, w wersja Dialogys 3.3.0 jest po polsku. Można ją jeszcze znaleźć w internecie. Poszukam może jeszcze gdzieś ją mam. Mogę podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi