tagerek Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Witam mam pytanie ma ktoś manual wymiany świec zaplonowych w Sceniku II 1.6 jak się do tego zabrać? czy trzeba zdjąc podszybie itp?? czy da sie jakos szybciej to zrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Demontaż podszybia nie jest trudny a napewno bedzie więcej miejsca zaby odkręcić cewki bo są one przykręcone do silnika.Do wykręcenia swiec polecam jednak porzadny klucz nasadowy 16mm z wkladką gumową która bardzo ułatwi wymiane.Tak na oko zajmie ci to ok.1 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Jest tam na tyle miejsca, że nie ma potrzeby demontażu podszybia. Fakt będzie łatwiej, ale o ile się nie mylę to trzeba będzie wycieraczki ściągać. Potrzeby Ci TORX20 z przedłużką i klucz do świec też z przedłużką. Śruby trzymające cewki zwykle są zapieczone, ale da się je odkręcić jak się ma porządny klucz. Proponuję je wymienić na takie z 6-kątną główką, zdecydowanie lepiej się potem je odkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponuryzniwiarz Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Bez najmniejszego problemu zmienisz świece nie demontując podszybia.Zdejmujesz tylko osłonę silnika (oczywiście jak posiadasz),wypinasz przewody od cewek,wykręcasz cewki i masz dostęp do świec.No chyba że lubisz sobie robić dodatkową pracę więc możesz demontować podszybie.Demontowanie podszybia całkowicie zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tagerek Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Oki ale jak zdjac pokrywe z przodu sama wyskakuje a sa gdzies jeszcze inne mocowania pokrywy silnika? a i jaki klucz jesli wloze torxa20 to bym musial miec jaki maly wkretak na torxa bo z tego co widzialem za duzo miejsca nie ma ? kurcze czemu enualt tak sobie komplikuje wymiane podstawowych rzeczy ? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Ad1) Pociągnąć do góry sama wyskoczy w zaczepów. Ad2) Wchodzi standardowy klucz nasadowy TORX na 1/2" Ad3) Zapytaj w Renault Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo22 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A wymieniać świece na zimnym silniku czy to niema znaczenia, bo słyszałem że lepiej na zimnym bo na ciepłym łatwiej zerwać gwint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Nie ma znaczenia, na ciepłym łatwiej oparzysz się. Tak ja tak zrobiłem ze spadł mi na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Wymiana świec tylko na zimnym silniku , chyba ze poprzednia osoba dokręciła je według instrukcji kluczem dynamometrycznym to wtedy możesz na ciepłym inaczej możesz zerwać gwinty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Ja użyłem kluczem dynamometrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi