drzk Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 witam. jestem posiadaczem Megane II od paru miesiecy. auto kupilem na felgach stalowych 15" opony 195/65. teraz chciałbym kupic jakies fajne aluski 16" ale nie mam pojecia jakie. im wiecej ofert felg ogladam tym bardziej jestem przekonany ze wiekszosc nie bedzie u mnie pasowala... jest gdzies jakis zakres rozmiarow, srednic, szrokosci itp.?? jesli kupilbym felge np 205 to czy te opony by pasowaly czy musze nowe opony tez kupic. pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 A tu kolega zaglądał: http://megane.com.pl/topic/10462-i-megane-ii-ph-iirozmiary-felg-i-opon/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzk Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 o dziekuje za odpowiedz. juz wiem cos wiecej. niestety niodpowiada ona na wszystkie pytania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Przede wszystkim, skoro masz zamiar zmienić felgi na 16", to i opony musisz mieć R16. Na obręcze 16" oryginalnie zakładane były opony 205/55 R16. Mniej więcej podobne rozmiary trzeba zachować aby wskazanie prędkościomierza nie było bardzo przekłamane. Co do szerokości felgi w stosunku do szerokości opony to jest pewna tolerancja. Wszelkie informacje o zakresie rozmiarów, tolerancji etc. znajdziesz w sieci, jest tego dużo. Np. http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html Edytowane 1 Czerwca 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi