sziwu Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, na wstępie dodam, że jestem nowym użytkownikiem i z góry przepraszam jeśli pomyliłem dział a więcej o sobie i mojej megance opiszę w dziale "Sprzęty użytkowników" Przechodząc do sedna problemu chodzi o podłączenie gniazda OBD do luźno wiszących kabli. Przekopałem cały dział diagnostyki jak i google w poszukiwaniu schematu ale nie znalazłem nic konkretnego dotyczącego megane I ph I z silnikiem 1.9D. Auto przez 13 lat jeździło z gniazdem OBD w bagażniku ponieważ nikt nie wiedział jak je podłączyć. Czy ktoś posiada schemat wraz z kolorami kabli tak, aby w odpowiednie piny powkładać kable? U mnie wygląda to tak : Edytowane 20 Czerwca 2013 przez sziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Najpierw zapoznaj sie jak fotki wstawiamy Jak tego dokonasz to w downloadzie, w dokumentacjach znajdziesz paczkę ze schematami dla meganki i sceniola wybierasz z nich najstarszy: Megane (X64) NT 8130A 1998.pdf i go pobierasz. Niby to wbrew zasadzie ale starszych, takich z przed daty produkcji auta na forum nie znajdziesz. Po jego otwarciu szukasz schematów numer 218 do 221. Wybierasz odpowiedni według Twojego auta i już wiesz jak to podłączyć. Gniazdo diagnostyczne na schemacie ma numer 225, a kolory są opisane przy przewodach. Jak to rozcyfrować jest napisane na początkowych stronach schematów. Jest też i temat na forum jak ze schematów korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziwu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zdjęcia poprawione, zwykle na forach korzystałem z zewnętrznych hostingów i tym też się sugerowałem a w regulaminie przeoczyłem zasady dotyczące dodawania zdjęć. Wracając do tematu mam już wskazane przez Ciebie schematy i jakimś cudem znalazłem te dotyczące gniazda diagnostycznego (trochę zeszło zanim się połapałem jak to działa). W tym momencie jestem na schemacie 220 gdzie jest opisane jak podłączyć moje gniazdo jednak nadal nie wiem który kabel jest który. Pierwszy raz mam do czynienia ze schematami. Dodano: 22 cze 2013 - 10:09 Tak więc zrozumiałem ten schemat oraz wszystkie opisy i wiem jak podłączyć gniazdo tylko pojawia się kolejne pytanie, ponieważ zostały dwa kabelki które nie są na schemacie mojego silnika, a znajdują się w schemacie silnika benzynowego 1.4. Czy wiązka jest uniwersalna do wszystkich wersji i pozostałych dwóch kabelków nie powinienem podpinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Ważne i potrzebne są tylko: czerwony,2czarne,żółty .pomarańcz i kawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziwu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Wpiąłem jednak wszystkie dla spokoju tylko zastanawiam się nad tymi dwoma czarnymi ponieważ zajmują one kolejno czwarty i piąty pin i nie wiem który wpiąć w czwarty a który w piąty. Jest to istotne? Nadal ciekawi mnie czy wiązki są uniwersalne do silnika benzynowego i diesla :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 miernik i sprawdz czy nie są zmostkowane 4.5 pewnie tak bo to masa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziwu Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Czyli jeśli nie będą miały one napięcia to nie jest to istotne tak? Co jeśli któryś z przewodów by je miał? Przepraszam za takie pytania ale elektryk ze mnie żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi