marello Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witam, otóż od pewnego czas (zmiany opon z 185/60 na 185/65) pojawił się odłos ocieania na tylnej prawej ośce przy skęcie w lewo i na wybojach (tylko jak jest komplet osób w samochodzie) co to może być? za wszelkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 marello, wieksza opona mniejszy prześwit między oponą i nadkolem - mimo iż to raptem niecały centymetr - ale przy pełnym obciązeniu auto tyłem siada i opona trze przypuszczalnie o nadkole - skręcasz w lewo siła odśrodkowa dodaje swoje i prawy tył obciera - przypuszczam że przy skręcie w prawo to samo masz w lewej tylniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marello Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2007 o to właśnie chodzi że tylko jedna strona "świszczy" Jak by to dotyczyło również lewej strony to pytania by nie było. Pozdwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 Jedno drugiego nie wyklucza, być może przy skręcie w prawo obciążenie rozkłada sie w inny sposób. Tak czy inaczej: kiedy następnym razem usłyszysz ten "świst" po powrocie do domu zajrzyj i zobacz czy nie ma śladu na nadkolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marello Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 szkoda, ale nie ma śladu na nadkolu - to było by za proste trzeba będzie chyba pojechać na warsztat i sprawdzić co się dzieje lub nie wozić ludzi:P pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Pytanie z innej beczki, ale nie bede nowego tematu zakladal. Po obnizeniu przodu (tyl seria) zaczelo mi cos buczec w aucie (przy ostrym przyspieszaniu). Tarcie opon o nadkole wykluczone, sprawdzalem wiele razy, a poza tym przy przyspieszaniu przod sie raczej podnosi a nie opada. Wlazlem pod auto i wydaje mi się, że to plecionka dotyka takiej poprzeczniej belki (z zawieszen jestem zielony) na samym dole. Jesli dobrze kminie, to po obnizeniu karoseria z silnikiem, a wiec i wydechem poszla w dol i przez to ten problem. Czy ktos spotkal sie z czyms taki, a jesli tak, to jak to rozwiazaliscie. Jak nie tu to przeniesicie, ale nie wiedzialem czy wsadzic w zawieszenie czy w wydech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldii77 Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 No zgadza sie, nie do pomyslenia jest ze gdy dotknie element wydechu belki czy tez zawieszania moze tak buczec przy przyspieszaniu. U mnie tak się działo jak mechanik od wydechów zle spasował plecionke i dotykała belki.Po ponownym spasowaniu jak ręką odjął.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zloty888 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, pozwolę sobie temat odświeżyć. Objawy trochę inne, ale można je w sumie zatytułować właśnie jako "dziwne ocieranie". Chodzi o to, że przy pełnym skręcie kół w lewo wydobywa się właśnie takie jakby nie tyle ocieranie, ale "szum". Czytałem trochę i na przegub mi to nie wygląda i na łożysko też nie. Podkreślę raz jeszcze, że rzecz dzieje się tylko przy manewrach na niedużych prędkościach przy pełnym skręcie kół. Mam co prawda felgi 14 a nie 13 jednak różnica niewielka i nie jest to w mojej ocenie odgłos tarcia czy ocierania opony a nadkole. Gdyby ktoś miał pomysł w którym kierunku iść to będę wdzięczny, pozdrawiam. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez zloty888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark79 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 witam , ja również mam problem z obcieraniem . Chodzi konkretnie o to że prawe przednie koło przy skręcie w prawo obciera o chlapacz . Z moich obserwacji i pomiarów wynika że koło jest przesunięte w nadkolu nieco do tyłu , wprawdzie mogę zdjąć chlapacz ale to nie rozwiązuje problemu . Jeśli miał ktoś taki problem lub wie gdzie szukać usterki będę wdzięczny za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 shark79, u Ciebie wygląda to na problem z wahaczem. Możliwe, że jest krzywy. Podjedź do mechanika (najlepiej takiego co robi geometrie) i niech sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi