sllavko1 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam jestem tu nowy i od razu z problemem. Pół roku temu kupiłem scenika II 1.9dci 120km jakieś 1,5 miesiąca temu padły panewki na wale, zdecydowałem się na remont ( nowy wał, panewki, pompa oleju), Autko odebrałem śmigałem do dnia dzisiejszego czyli jakieś 5,5tys kilometrów zrobione, a dziś metaliczny dźwięk przy dodawaniu gazu z silnika, lekko dymi, i brak mocy ( tzn jedzie ale chyba turbo się skończyło). Jeśli ktoś robił podobny remoncik to przy normalnym użytkowaniu na ile może mi starczyć taka inwestycja, bo już nosze się z zamiarem sprzedaży ale szkoda mi teraz kasy której w ten samochód włożyłem, a poza tym autko super, wygodne i obszerne.Dodam że autko kupione z niemiec od pierwszego właściciela i servisowane do końca w Berlinie w ASO - przebeg 155tys. Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Trzeba by sprawdzić czy to na pewno turbo czy może jakiś wtryskiwacz leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sllavko1 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Informacja od mechaniora padło turbo dzisiaj wyciaga i chyba regeneracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) to już nie wiem jak to jest, ja mam w meganie też 1.9 dci 235 tys. przebiegu i jeszcze nie wymieniałem ani panewek, ani turbo. A tu widzę, że już nie którzy robią remont silnika, przy dość niskim przebiegu jak na diesla. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez baciuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 baciuś- a masz od nowości, że wiesz, że turbo nie ruszane? W moim było wymieniane w okolicach 100 tyś wedłog ASO, nowa ma już jakieś 70k i wciąż dobra. Długość życia turbo zależy od tego jak je eksploatujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 od nowości nie, ale była cały czas serwisowana w ASO, gościu nawet żarówki wymieniał w serwisie, nie wygląda na nową, ale mechanik powiedział że jeszcze polata. Fakt dbam o turbo, nie wkręcam na wysokie obroty na zimnym silniku, czekam chwilkę co by odpoczęła po jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane ang Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 rocznik auta podaj i ile było na liczniku jak kupiłeś czysta ciekawość moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Rok 2004 miała dokładnie 160 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madel Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 W moim scenicu (140 tys przebiegu) turbo super dział, panewki padły , bo podobno mechanik wlał olej o nie tej gęstości 5 w 40 zamiast 10 w 40. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Raczej panewki nie miały smarowania z powodu niskiego ciśnienia jakie dawała pompa olejowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pauliosss Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 W moim scenicu (140 tys przebiegu) turbo super dział, panewki padły , bo podobno mechanik wlał olej o nie tej gęstości 5 w 40 zamiast 10 w 40. Czy to możliwe? raczej olej wlał dobry, bo powinien być 5w40, 10w40 też dobry ale w zimie w pierwszych chwilach uruchomienia silnika jest gorsze smarowanie podzespołów, a wsczególności turbiny. Ten silnik powinien być zalewany 5w40, a nie 10w40. Co do panewek najprędzej przyczynia się do ich awari długi termin wymiany oleju, najlepiej jest zmieniać co 10tys. km w szczególnośći w DCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi