BURNaba Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Witajcie, od jakiegoś czasu mam taki objaw przy ruszaniu z pierwszego biegu że wyczuwam szarpanie ale zauważyłem że tylko jak jest rozgrzany silnik, przy zimnym np: z rana takiego czegoś nie ma. Na rozgrzanym silniku muszę się postarać przy ruszaniu żeby dobrać odpowiednie obroty silnika i tego nie poczuć, to coś jakby np: efekt oberwanej poduszki przy silniku. Od czego to może być? Pomyślałem że może od sprzęgła ale auto ma 40tyś przebiegu dopiero, 2009r. Jakie w ogóle sprzęgło jest montowane w Scenicu III z tego roku? Nie wiem czy to może mieć związek jedno z drugim ale już dużo wcześniej mam taki objaw czy to przy ruszaniu czy potem zmianie biegów 1-2-3 że coś jakby skrzypi, skrzeczy z prawej strony, jakby przy podłodze. Z kanału nic nie słychać, tylko ze środka samochodu. To znowu bardziej się nasila jak są niższe temperatury, jak było gorąco w ciągu dnia rzadko dało się to słyszeć. Ma ktoś pojęcie co to może być? Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 niechce cie martwić ale to może być objaw kończącej sie dwumasy... ja zmianiłem przez to całe sprzęgło i jak ręką odjoł tylko że w 1.9dci. Taka jeszcze głupia sprawa ale możesz spróbować rozpędzic sie i zrobić ostre hamowanie (tak aby włączyl sie ABS) i zobacz czy to nie zmieni z tym sprzęłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BURNaba Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 O kurcze, czyli szykuje się grubsza naprawa :/ A Ty miałeś takie właśnie objawy u siebie jak ja opisałem z tym szarpaniem? Póki co nie jest to u mnie jakoś bardzo mocno przy ruszaniu ale niewątpliwie samo pewnie nie ustąpi :/ zobaczymy co będzie z biegiem czasu. No chyba że nie ma co odkładać tego na później żeby może nie narazić się na inne niepotrzebne koszty wynikające z przeciągniętej wymiany sprzęgła, hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Tak poszarpywanie na 1-szym biegu nie pamiętam już czy na zimnym ale na gorącym na bank. nie twierdze że u ciebie to jest na 100% przyczyna bo musiał bym sie przejechać :) ale u mnie to ustąpiło po Wymianie dwumasy i sprzęgła (tarcza stara była zużyta tylko w około 20%) ale mimo to ją zmieniłem na nową bo to za dużo roboty aby wywalać ponownie skrzynie. Ogólnie pojechałem z zamiarem wymiany uszczelnaicza od strony skrzyni ale po zdemntowaniu dwumasy miała już niewielki zapas ruchu (nową prawie nie moglem ruszyć rekoma)Zapadła decyzja o założeniu nowego zestawu jak już skrzynai jest na wierzchu. Nowy zestaw potrzebował około 2 dni żeby sie ulożyło i potem już było OK Nie mniej możesz zrobić tak jak ci mówiłem lub też spróbowac odpowietrzyć cały układ Edytowane 6 Września 2013 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Jakiej firmy zakładałeś dwumasę i ile Cię to kosztowało? W ASO czy gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 zakładałem takie jak było orygianlne nie pamiętam czy LUK czy Valeo w każdym razie miało zdrapny numer Reanult więc przynajmniej pewnosć że nie zadna regeneracja po moich rabatach wyszło cos około 2400 całe sprzęgło z dwumasą i wymiana 350zł ,cały dzień roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi