jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) witam, czy ktoś z szanownego grona podłączał lampy do jazdy dziennej w scenicu 3 1,9dci. chodzi mi o dokładną podpowiedz gdzie w komorze silnikowej można podłączyć się do zasilenia lamp tak żeby po wyłączeniu lub zamknięciu auta wyłączały się.jak bym podłączył pod akumulator to będą się non stop palić. gdzieś czytałem że podłączyć się można pod zapalniczkę w kabinie ale przeciągnięcie kabla do kabiny kosztuje bardzo dużo czasu i pracy. przerabiałem kiedyś to w scenicu 2 i wiem ile z tym roboty. szukałem w komorze ale nic nie wpadło mi do głowy. proszę o podpowiedz bo wiem że nie którzy już zamontowali takie lampy. pozdrawiam jacek :( Edytowane 15 Września 2013 przez jaca1971pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Proponuję zapoznać się z podobnymi tematami dotyczącymi montażu świateł dziennych w innych modelach. Wcale nie trzeba podłączać się pod gniazdo zapalniczki, wręcz nie jest to wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 było by najlepiej podłączyć się w komorze ale tylko gdzie lub który kabelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Schematy są na Dwonlodzie. Podłączyć się musisz w miejscu gdzie jest plus po zapłonie, a drugie podłączenie do świateł pozycyjnych. Wystarczy, że włączysz zapłon a światła dzienne się zapalą, w momencie włączenia świateł postojowych zgasną. Sprawa jest prosta, miejsce gdzie jest plus po zapłonione znajdziesz po przestudiowaniu odpowiedniego schematu. Jednak łatwiej było by jakbyś poczytał sobie tematy dotyczących świateł dziennych w innych modelach. Tam jest wszystko ładnie opisane, wystarczy wtedy przenieść to na Twojego Scenica. Nic nie piszesz jakie masz te LED-y? Niektóre mają odpowiedni sterownik, który je włącza i wyłącza. Wydaje mi się, mogę się mylić, ale w SIII opcjonalnie były światła dzienne wystarczyło je włączyć(opcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 lampki są proste czyli z automatem który wyłącza po załączeniu świateł drogowych. 3 kabelki. 1 minus 2 lampy 3 + z zapłonu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 1 minus 2 lampy 3 + z zapłonu. 1 - minus do masy, najlepiej z zarobionym oczkiem, 2 - pod wtyczkę reflektora przedniego do światła postojowego 3 - + alternatora i powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 to było by pięknie ale jak podłączam pod akumulator to palą się lampki nonstop nawet po zamknięciu auta, oczywiście jak załączam lampy mijania to się wyłączają ledy. dla tego muszę się podłączyć za zapłonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Nic nie pisałem o akumulatorze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 no wiem że nic nie pisałeś, sory oglądam żużel i nie doczytałem, się działo na torze i tak jakoś :( też się zdziwiłem że nie doczytałem. HEJ HEJ FALUBAZ ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 tzn. podłączasz się pod wtyczkę wzbudzenie uzwojenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 tak też myślałem.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) Masz gotowca UPC obok akumulatora CM (złącze 6-ścieżkowe) CZARNE pin 1 AP43 Zasilanie + po zapłonie zabezpieczone bezpiecznikiem pin 3 MBJ Masa elektryczna belki poprzecznej górnej przegrody czołowej CN (złącze 12-ścieżkowe) BRĄZOWE 5 LPD + Światła pozycyjnego prawego zabezpieczony Edytowane 15 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca1971pl Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 (edytowane) ok dzięki :( ;) innym na pewno też się przyda. pozdro Edytowane 15 Września 2013 przez jaca1971pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xelux Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Podpinam się pod temat, bo dotyczy w zasadzie tego samego zagadnienia. Jak się dostać do tej "puszki" UPC, jak ściągnę wieko obudowy to jest jeszcze jedna czarna skrzynka, która niestety ani drgnie, nie chciałbym coś urwać, a nie wiem jak się tam dostać. Alternatywnie mogę brać + po zapłonie z przewodu wzbudzania alternatora, a + z pozycyjnych z lampy, tylko nie wiem niestety który to przewód w złączce, w środku widzę brązowy, a w kostce na lampie takiego koloru nie ma. Ostatecznie będę szukał omomierzem przejścia. Pozdrawiam Jacek Edytowane 13 Lipca 2016 przez Xelux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi