dawhai Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Witam koledzy. Przed kilkoma dniami nabyłem Megane II 2.0 16v w automacie i od razu pojawiło się pytanie, czy na wyświetlaczu centralnym, obok wyświetlania biegu (P, N...) powinien być wyświetlany nr biegu (1, 2...) z jakim aktualnie jedziemy? W moim przypadku takiego czegoś nie ma a wydaje mi się, że gdzieś już to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Pole z cyferkami pokazuje numer biegu w trybie "MANUAL". Przesuń wajchę na >>D<< a potem w lewo i już jesteś w tym trybie. Biegi "w górę" trzeba zmieniać samemu, "w dół" też, ale skrzynka sama pilnuje, żeby silnik nie miał za niskich obrotów. Zastosowanie: 1. Ruszenie na śliskim (dawna opcja * ), na postoju wrzucasz D, przechodzisz na manual i zmieniasz na 2. Samochód rusza łagodniej 2. Wymuszanie wyższego biegu. Kiedy z jakiś powodów skrzynka nie chce przerzucić na wyższy, bo twierdzi, że akurat przydałoby się pohamować silnikiem. Krótkie przejście M - góra - D załatwia sprawę. Bardzo często tak się zdarza, gdy się zbierasz do wyprzedzania ale zrezygnujesz. 3. Jazda po górach. Aby uniknąć ciągłego przełączania 2-3-2-3-2-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi