Fiodor Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Witam ! Zastanawiam się nad założeniem dodatkowego zabezpieczenia przed kradzieżą (poza AC :) ). Co możecie polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Tresowana kobra :) A tak na poważnie to najpewniejsze są tzw. samoróbki, bo resztę to mają złodzieje rozpracowaną :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Szczerze? Ja tam wolę samo AC. Założysz jakąś blokadę czy coś, złodziej nie ukradnie, ale się wkurzy na ten fakt i zdemoluje auto. To już wolę jak ukradnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 To może od razu zostaw otwarte drzwi, żeby nie uszkodził zamka lub nie wybił szyby :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Tylko wtedy ubezpieczyciel może Ci nie wypłacić z AC, uznając że "nie dochowałeś należytej staranności" i tym samy sprowokowałeś kradzież. :) Według mnie w obecnych czasach najskuteczniejsze jest proste (acz skuteczne :) ) zabezpieczenie mechaniczne, ew. ukryty pstryczek elektryczek. Dzisiaj złodziej nie jest na coś takiego przygotowany, tylko taska ze sobą komputery i inne zabawki elektroniczne. Oczywiście jest to obejścia jak się złodziej uprze, ale 1 - nie ma/szkoda mu na to czasu, a 2 - po co, jak obok ma inne auto bez takich "dodatków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 miałem takie pstryczki elektryczki własnej roboty w golfie IV, auto mi ukradli. Tak naprawdę jak złodziej jest zawodowcem to ŻADNE zabezpieczenie go nie powstrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiodor Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) U moich rodzicow zamontowalismy takie ustrojstwo, gdzie trzeba zamknac obwod elektryczny dotykajac srubki podlaczonej do imobilajsera i jakiejs masy. Tanie to bylo i chyba skuteczne;p jak zapomnialem tego rozlaczyc i oddalem auto do serwisu to za chiny ludowe nie umieli sami tego wylaczyc. Tylko pytanie czy da sie to zalozyc do samochodu naszprycowanego elektronika - system hands off ? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki - damiar Edytowane 27 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Da się zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Mam w aucie blokadę skrzynii biegów (nie wiem czy fabryczna czy dorabiana). Mam pytanie czy używanie jej (mocuje się na wstecznym biegu), może powodować w dłuższej perspektywie jakieś problemy ze skrzynią biegów, szybsze zużycie itp..? Poprzedni właściciel podobno tego nie używał (auto garażowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ja po za tersowaną kobrą ma jeszcze w samochodzie jedno zabezpieczenia bardzo proste oparte na kilku przekaźnikach które odłaćzają komputer wtrysku. Po prostu pod kabelki zasilające komputer wstysku podłączyłem przekaźnik cewka tego przekaźnika jest strowana przez dwa inne przekaźniki jeden jest podłączony pod alarm w momecie uruchomienia się alarmu i sygnału dzwiękowego nie ma możliwości przełączenia cewki przekaźnika 1 chyba że ktoś go znajdzie w samochodzie i podłaćzy na krótko pod 12V lub rozbroi i zewrze kabelki. A oczywiście w kabinie jest schowany przycisk sterujacy przekaźnikem 3 a ten przekaźnik steruje również cewką przekaźnika 1. Zagmatwane jest to dość mocno i sam się w tym nie łapie ale działa i raczej dla złodzieja który ma 1 min na rozbrojenia autka wystarczy. Zeby było fajniej i trudniej układ jest zasilany oddzielnym akumulatorem którego obwód jest podpięty pod elektro zamek w drzwiach i odcianaodcina zasilanie po zamknieciu drzwi po otwarciu obwód się otwiera prąd płynie przekaźniki dzałają my jedziemy a akumulator przy okazji się ładuje. W brew pozorom układ jest bardzo prosty i tani w stworzeniu najdroży jest chyba z tego wszystkiego jakiś w miarę pożądny akumulator za który zapłaciłem chyba 74zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) To może od razu zostaw otwarte drzwi, żeby nie uszkodził zamka lub nie wybił szyby Wtedy możesz nie dostać odszkodowania. Ale serio wolę nie zastać auta tam gdzie zostawiłem, niż wrócić i zobaczyć potłuczone szyby, poszarpaną deskę, porysowane i cokolwiek jeszcze. Zresztą po to bierze się ubezpieczenie aby kradzieżą się nie zamartwiać. Edytowane 27 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Po pierwsze - skąd ubezpieczyciel będzie wiedział czy zostawiłeś drzwi otwarte czy złodziej był na tyle sprytny, że je sobie otworzył, po drugie tak na poważnie - jak masz wykupione AC to potłuczone szyby, poszarpana tapicerka itp. zostaną naprawione właśnie z tego ubezpieczenia a jak Ci auto ukradną to NIGDY nie dostaniesz 100% wartości samochodu - obyś nigdy się o tym nie przekonał na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 oczywiście że dostaniesz 100% sumy ubezpieczenia - wszystko zależy od tego za co płacisz - jak szukasz najtańszego AC to wtedy rzeczywiście masz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) nie mam najtańszego, mam pakiet dilerski i jestem pewien że jak komuś ukradną samochód to nie dostanie tyle kasy ile to auto w rzeczywistości jest warte, nikt nie uwzględnia niedawno wymienianych części, dbanie o samochód i jego stan techniczny, tylko zimno kalkulują wartość auta na podstawie tabel, które kwartalnie lub nawet miesięcznie są aktualizowane i wg których auto drastycznie traci na wartości. Kolego Michal.A. nowe zdania zaczynamy z dużej litery. Aston76 Edytowane 29 Września 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 29 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 mam pakiet dilerski i jestem pewien że jak komuś ukradną samochód to nie dostanie tyle kasy ile to auto w rzeczywistości jest warte Dostanie pod warunkiem, że podczas zawierania ubezpieczenia zostanie zaznaczona kwota z dnia ubezpieczenia do rozliczeń. Mam tak w pakiecie dilerskim taki zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi