polech Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Witam, W czasie przygotowywania autka do sezonu zimowego, zauważyłem ubytek w lakierze na nadkolu (pewnie od jakiegoś kamienia). Ponieważ samochód jest nowy, a przed nami sezon zimowy, pasowałoby się tym zająć żeby po zimie nie wyglądało to jeszcze gorzej. Ponieważ jest to mój pierwszy nowy samochód i nie mam doświedczenia z ASO mam wątpliwości jak to załatwić: - usunięcie ubytku w ramach gwarancji pewnie nie wchodzi w grę?? - wizyta w ASO i niech oni się tym zajmą ?? - zakup w ASO zestawu do zaprawek i samemu usunięcie ubytku?? Dzieki za sugestie i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 A czy nadkola w naszych autach nie są przypadkiem plastikowe lub też z innego tworzywa sztucznego? Tak mi się wydaje, więc o korozje możesz być spokojny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Trochę więcej precyzji koledzy. Nadkole to jest plastikowa osłona wewnątrz błotnika za i nad kołem. A ten odprysk jest gdzie? Na błotniku ?(którym)?, a może na zderzaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polech Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Odprysk powstał na przodzie (a dokładniej na prawym przodzie) tuż nad kołem. Raczej to nie jest plastik. A temat można uznać za rozwiązany, byłem w ASO, gwarancja oczywiście nie wchodziła w grę, ale Panowie doradzili we własnym zakresie zrobić zaprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fillon Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Na czym polegała ta naprawa. Jak to wyszło możesz podesłać jakieś zdjęcie. Takie odpryski to raczej częsty problem w megane III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polech Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Rozwiązanie mało finezyjne, ale mam nadzieje że skuteczne. Kupiłem w ASO zestaw zaprawkowy (kolor dobrali na podstawie VINu - koszt 49zl), w skład którego wchodzi mała buteleczka lakieru bazowego (chyba 18ml) i taka sama buteleczka lakieru bezbarwnego. Następnie zgodnie z sugestiami panów z ASO dokładnie oczyściłem miejsce uszkodzenia, przemyłem benzyną ekstrakcyjną, następnie nałożyłem dosłownie kropelkę lakieru bazowego, poczekałem aż przeschnie (ok 30min) i położyłem lakier bezbarwny. Ponieważ odprysk był w miejscu mało widocznym i dość mały, nie skupiłem się aby lakier był położony idealnie, głównym celem było zabezpieczenie miejsca przed ewentualną korozją w przyszłości. Niestety na tym punkcie mam traumę z poprzedniego samochodu, niechciałbym aby tutaj przez jakieś moje zaniedbania sytuacja się powtórzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi