Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomoc przy montowaniu świateł jd

Arzago

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 4 maja 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"

9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:...

i tu są wyszczególnione wszystkie rodzaje świateł. Nas interesuję Lp. 18 poz. 14 pp. 1,2 i 3 i tu je przytoczę:

1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)

2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)

Natomiast odnośnik 45 brzmi:

Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."

Brzmienie jest jednoznaczne, albo używasz świateł dziennych albo innych!

światłami djd i zwykłymi mijania

Sorki kolego, ale jest to wina tylko i wyłącznie POLICJI, która w takim przypadku nie dokonuje zatrzymania pojazdu i nie zatrzymuje DR wlepiając przy okazji odpowiedniej wysokości mandat karny.

To, że Ty tak chcesz i jesteś policjantem nie oznacza, że używanie świateł do jazdy dziennej razem z innymi światłami jest dopuszczalne prawnie.

Przestań się ośmieszać, bo mogę zrozumieć zwykłego cywilnego kierowcę, który porusza się sporadycznie po drodze, ale policjanta nie.

Nie urodziłem się wczoraj i doskonale sobie zdaję sprawę i widzę jak wygląda rzeczywistość, nie tylko jakby się wydawało w tym konkretnym przypadku, bądź co bądź błahym przypadku, ale takie zachowania powinny być tępione w zarodku. Zarówno na Stacjach Kontroli Pojazdów jak i przez organa porządkowe jakimi jest między innymi policja.

Zwróć uwagę ile samochodów jeździ z niesprawnymi światłami.

I co? A no nic. Nikt nie zatrzymuje takich pojazdów.

Wyjedź poza Polskę i zobaczysz co się stanie kiedy napotkasz pierwszy patrol policji.

mnie jeszcze nigdy zaden nie oślepił

To ja chyba mam coś z oczami, bo widzę wszystkich ślepych, zezowatych, na pseudoksenosnach i z wypalonymi żarówkami, nie wspominając buraków, którym światła dzienne świecą razem ze światłami mijania.

Nie wspomnę o tych, którym te światła świecą jakby z musu.

Dodano: 13 paź 2013 - 22:24

A... jeszcze jedno

Przemo dzisiaj wiele aut widzimy na drogach z włączonymi światłami djd i zwykłymi mijania

Ja nie mogę zrobić nic, chyba, że wezmę młotek i wybije te świtała do jazdy dziennej, ale wtedy przyjedziesz Ty lub Twoi koledzy i odpowiednio mnie spacyfikują.

Natomiast Ty możesz wiele.

I pozostawię to bez komentarza. :)