Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dorobienie Przewodów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Muszę zrobić nowe przewody do megana1 a dokładniej akumulator - alternator, alternator - rozrusznik (czyli trochę w innym układnie niż jest teraz alternator - rozrusznik - akumulator), no i chodzi abyście doradzili czy końcówki oczkowe: http://allegro.pl/koncowka-oczkowa-miedziana-m8-25mm2-konektor-oczko-i3626365876.html

oraz przewody: http://allegro.pl/przewod-lgy-25-mm2-czerwony-na-metry-fv-p-n-i3637061215.html wystarczą a może przewody pokryte silikonem?

Edytowane przez Merkaba

Ten przewód który podałeś trochę średnio nadaje się pod maskę ze względu na to ze przy mrozie izolacja z polwinitu robi się twarda i pęka przy drganiach . Dodatkowo dosyć mała średnica przewodu jak na rozrusznik lepiej dać grubszy na rozrusznik i z niego mały łącznik na alternator

Przyjmuje się ze na 1mm2 przekroju kabla miedzianego może iść bezpiecznie prąd o natężeniu 2A więc dla alternatora o mocy 110A powinien być kabel o przekroju 55mm2. Tyle z matematyki i z fizyki aż praktyki wynika, że na 110A idzię 16mm2 a 25mm2 zależy od producenta i klasy auta

Kolego aston 76 nie wiem gdzie cię uczono ale jak przez przewód o przekroju 1mm2 puścił prąd o natężeniu 10 A i napięciu 12V-14V to nie wiem czy ten kabel by się jeszcze do czegoś nadawał. Napewno do jednego do śmietnika

Przy dzisiejszych przewodach na 1mm2 ze spokojem można przerzucić 5A. Strona z dorobieniem przewodów do rozrusznika świetna sprawa i tam jasno wynika że dla rozrusznika 12V 1kW przewód 16mm2 powinien starczyć, ale tak czytając dla świętego spokoju lepiej kupić 25mm2 żeby to podziałało.

Gdyby kogoś interesowała ciekawa stronka z normalnymi cenami to: http://www.weldtrade.pl/miedziane-przewody-spawalnicze-c-71.html

Edytowane przez Merkaba

Pamiętajcie jeszcze o tym, że jest różnica przy zasilaniu stałym z pełnym obciążeniem i chwilowym, gdzie prąd szczytowy może być znacznie większy i kabel to wytrzyma. To tak z praktyki.

Słuchajcie 12V-14V natężenie 2A na 1mm2 to czyste optimum wtedy bedzie najmniejsza strata na kablu i najmniejszy opór. Tak jak kolega makabra wspomniał 5A na 1mm2 to jest bezpieczne ale nie optymalne . To jaki kabel ktoś wybierze to już jego sprawa. Ja jakrobiłem u siebie w meganece własny sterownik świec żarowych zrobiłem to na dwuch przekaźnikach samochodowych 40A jeden przekaźnik na dwie świece kabel zasilający był 7,5mm2 a podem odchodzący na jedna świece 4mm2 . Jest to praktycznie dwa razy tyle co dawało oryginalnie Renaualt bo tam główny na 4 świece był 7,5mm2 a potem już na jedna świece 2,5mm2 iż moich obliczeń wyszło mi jedno strata na przekaźnikach jest większa niż na przewodach zasilajacych. Tak ja to zrobiłem i tak jest po mojemu i po mojemu jest też dobrze bo działa i to znacznie lepiej niż fabrycznie. Kto jak zrobi to jego sprawa i potem ewentualnie jego problem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!