shido Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Witam ! Autko postało kilka dni na mrozie i jak zapalam to nie gaśnie mi kontrolka ABS. Sam układ ABS także nie działa. Mógł mu zaszkodzić mróz ? Mogę coś sam zrobić ? Czy mogę jeździć na razie bezpiecznie bez ABS jak w starych autach czy będą jeszcze inne niespodzianki z tego tytułu ? Sprawdzałem na śniegu, absu nie ma . Troszeczkę szurają mi przednie hamulce przy hamowaniu, ale nie wiem czy bardziej niż zwykle. Za krótko mam autko... Aha, bezpiecznik sprawdziłem, jest ok. O ile to ten 5V wg opisu w aucie. Hamulec się zrobił też chyba trochę twardszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 może coś Ci przymarzło do pierścieni od ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 bardzo dziękuję, już myślałem, że nikt nie odpisze. A więc może po ociepleniu przejśc ta usterka ? Czytałem gdzieś ze mozna tez przeczyscic jakieś czujniki abs przy kołach, ale nie wiem które to.. albo mogły się odpiąć. Dziwne, bo ostatnio auto dojechało bez problemu... A właśnie, jak jest z ABS. Może mi się nagle włączyć podczas jazdy czy dopiero po resecie tj. po kolejnym przekręceniu kluczyka ? Bo się boję , że mi nagle zadziała i co ? DZięki Bronius, nie wiem czy dam radę to jakoś sprawdzić na parkingu, ale zawsze to jakaś pociecha. Ja od razu bałem się mega drogiej pompy lub cuś... Zwłaszcza ze właśnie kupiłem pompę paliwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 jak ABS sam z siebie może zadziałać? bez sensu... ABS zapobiega blokowaniu kół podczas hamowania. Mierzy prędkość obrotową każdego koła z osobna i gdy jest różna (np 1 koło zablokowane) to odpuszcza ciśnienie z pompy hamulcowej na chwile by to koło odzyskało przyczepność. Nie mając danych np z jednego czujnika układ przestaje pracować bo tak go zaprojektowali i wtedy hamowanie odbywa się bez opieki ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 chodziło mi o to, czy nagle moze mnie zaskoczyc ze bedzie popuszczał kółeczka a nie hamował twardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 dopóki pali się kontrolka ABSu układ nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 juz wiem, zgasła podczas jazdy....ciekawe...ale działa abs [ Dodano: 2008-01-04, 14:38 ] swoją drogą fajne auto kupiłem... Nie wiedziałem, że megane ma zakaz parkowania przy -8 C . Za pierwszym razem padła pompa, na drugi dzień ABS. Co jeszcze padnie ? ps. ma ktoś może jakiś manual do tego autka, choć takie podstawy co gdzie jest, bo już biedny mechanik na mnie patrzy z politowaniem i ja mu się nie dziwie.. Mam taki pdf ale jest angielski. Nie ma ktoś ? Mam pożyczoną od coupe ale ta instrukcja ma tyle ze się popłakać można... W tym pdfie to przynajmniej można zobaczyć jak to jest zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Wszystko jest na ftp'ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 ciekawe... ja nie znalazłem, ale ok a serio, to pięknie tam dziś dopiero tam wlazłem gratuluję autorowi..:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 juz wiem, zgasła podczas jazdy....ciekawe...ale działa abs To zacznij od wymiany żaróweczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 nie nie, zapala się na starcie jak powinna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 shido, a kiedy miałeś wymieniany płyn w układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 hmmm...nie wiem ???? kupiłem to 1 mc temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Spróbuj przejrzeć forum gdzieś obiło mi sie o oczy (choć nie dam sobie ich wydłubać jeżeli sie myle ) że tu może leżeć problem. Może warto go wymienić, szczególnie że nie wiesz kiedy ostatnio był wymieniany - kosz nieduży a pewnie i tak już na niego pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Wymień płyn i skoro teraz jest dobrze to bym się tym nie martwił. Coś może na chwilę nie stykało. Jak problem się pojawi to wtedy trza będzie szukać. Teraz to zgaduj zgadula co mogło być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi