mefikkk Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam Szanownych, Mam pytanie. Czy ktoś wie gdzie najlepiej (i za ile?) zmienić pasek klinowy do Scenic II 1.6 z 2004 roku wersja z klimą Najlepiej okolice Tarchomina. Może ktoś wie jaka jest dokładnie długość paska i rodzaj (ilorowkowy?, etc..) Coś mi zaczął piszczeć i szczerze to nie wiem czy to nie jest efekt że przy 90000 mechanik może źle naciągał napinacz? Ktoś może opowiedzieć co z czym się je szczegółowiej? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam bardzo serdecznie PS. Admina proszę o pomoc, przez przypadek wstawiłem do wersji silnika 1.9 a powinno być do 1.6... Przeniesiono. Aston76 Edytowane 13 Listopada 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 bez klimy 5PK1135, z klimą 5PK1200 napinacz jest automatyczny, może rolka napinacza piszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 OOO Przemo dzięki:-) No właśnie nie wiem.. Sprawa wygląda tak, że jak autko miało 90000 to robiłem rozrząd ( nie wiem czy mechanik zmieniał też pasek klinowy? - auto było wtedy w posiadaniu teścia...) Teraz autko ma jakieś 106 000 i pasek popiskuje przy starcie jak jest zimno na dworze. jak do niedawna było ciepło to nic nie piszczało. Jak to sprawdzić czy to od rolki? Bo rzeczywiście gdzieś czytałem że napinacze w Reniach potrafią jęczeć? No i dzięki za typy pasków Przemo... PS. A samemu taki pasek to ciężko zmienić? nie znalazłem manuala na forum (może źle szukałem?) Pozdrawiam serdecznie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Musisz obejrzeć pasek. Z tego co piszesz, pasek może być od nowości. Do ściągnięcia paska potrzebny będzie klucz 16, najlepiej oczkowy, płaski z długim ramieniem. Nie wiem, czy potrzeba zdejmować koło prawe + plastikowe nadkole, u mnie tak. Klucz zakładasz na napinacz i ciągniesz w prawo, zgodnie ruchem wskazówek zegara, napinacz się odgina i zdejmujesz pasek. Zrzucenie paska nie jest problemem. Dokładny opis znajdziesz w serwisówkach, które są na Downloadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Dzięki. To już lepiej ufff... czyli ciepły garaż i do dzieła:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Ja bym obstawiał, że z oszczędności nie był wymieniany wtedy przy tym rozrządzie napinacz i to on sobie tak popiskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 i jestem po wstępnej wizycie u mechanika. Zaczęły się opowieści - nie wiadomo, a może to a może tamto. suma sumarum pasek kupie sam- szczęśliwie rzeczywiście napis mi na pasku widać i jest tam 5pk1199 ))) Ale co do dyskusji na temat wymiany kółka na alternatorze (oryginał koło 600zł podróba ~200zł) plus napinacz koło 200zł Chyba chwycę ten klucz oczkowy i jak znajdę kawałek ciepłego garażu zacznę od paska. Pozdrawiam wszystkich po wichurze kilka dni... Dodano: 19 gru 2013 - 18:34 Pasek zakupiony Contitech 5pk1200 - 56 zł czas na wymianę - dziś nie dam rady))) Załączam serwisówkę dla Scenic II bo dla I jest manual na forum ale dla Scenica II nie znalazłem:-( Moderatorów/Adminów proszę o wrzucenie na download , jeśli ta tego nie ma (ja nie znalazłem) - może komu się przyda Ciekawostką jest uwaga odnośnie przesunięcia paska o jeden ząbek SCENICII_wymiana paska akcesoriów (wierowkowego pot. zwanego klinowym) .pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Trzeba całkiem demontować rolkę napinacza czy wystarczy ja popuścić? Pytam o silnik 1.9 dCi z klimą. Można wymienić samą rolkę czy trzeba cały napinacz? Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Matys0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Przyznam, że nie wiem;-( Ja muszę u siebie w 1.6 benzyna wymienić. wrzuciłem tylko manual serwisówki, czyli chyba tak to powinno naprawdę wyglądać? Oczywiście daruję sobie wymiany śrub, choć klucz dyna posiadam... Może niech inni się wypowiedzą. Niestety nie wiem..... zapewne popuszczenie to 'nasze', lepsze od serwisowych sposoby) ale inni niech powiedzą/potwierdzą Pozdrawiam PS. jak zwykle szkoda że dzielą nas kilometry, bo i 4 ręce by były i browarków by poszło parę.... Wesołych Świąt!!! Edytowane 19 Grudnia 2013 przez mefikkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Można wymienić samą rolkę czy trzeba cały napinacz? Można, ale to zależy od konstrukcji napinacza, w jednych się da w drugich nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Ja swój wczoraj wymieniłem. Pomoc teścia w postaci przytrzymania palcem nowego paska na alternatorze, pozyczenia oczkowej 16stki nieoceniona... Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) A wiecie może jaki pasek do 1.9 dci 2003r z klimą? Dla kolejnych forumowiczów pasek do 1.9 dci 2003r z klimą to 7PK 1127 Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Matys0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi