Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze pomóżcie forumowicze :P ...

Robiłem regeneracje przekładni kierowniczej (6 miesięcy temu), nic poważnego nie miałem ... coś tam lekko stukało, ale chciałem zrobić bo mnie to denerwowało i niechciałem żeby bardziej się rozkraczyła.

Chcąc wyjechać z parkingu (3 dni temu) skręciłem maksymalnie kierownice w prawą stronę no i odbijając kierownica lekko się zacieła, przeskoczyła dalej (tak jakby przez jakieś 4 ząbki), słychać było leki stuk i wszystko już było ok. Nic nie stukało, nic się nie zacinało przez cały dzień, aż do wieczora gdy wykonałem podobny manewr i było tak samo. Przez kolejne 2 dni również wszystko z układem kierowniczym było w porządku, aż do dzisiejszego popołudnia gdy odpaliłem auto, zacząłem skręcać kierownicą w tą i ową stronę i był stuk przez kilka obrotów (w jednym miejscu), ale jak już ruszyłem z miejsca nie było takiego problemu, wszystko działa poprawnie.

Mam gwarancje do 6 grudnia na przekładnie kierowniczą, czy to ona może takie cyrki mi sprawiać?

Pozdrawiam

Qba

Przy kręceniu, szczególnie w stojącym aucie, jeżeli są stuki to może świadczyć o zużytym łożysku MacPersona.

Odpal silnik i niech ktoś kręci kierownicą, Ty idziesz do kół i kładziesz dłoń na sprężynie. Jeżeli poczujesz drgania i stuki, wyczujesz. Tak sprawdzisz czy łożysko jest w porządku.

• 2 tygodnie później...

hmm sprawdzę to.

Ale jak ruszyłem kilka metrów dalej to nic takiego nie miało miejsca, żadnych stuków i zacinania ... za każdym razem tak sprawdzałem i później było już wszystko ok. Wszystko odbywało się na równych i nierównych powierzchniach.

To się wtedy pojawia gdy niechcesz, a gdy chcesz żeby ci stukneło to nidyrydy :P

Dodano: 04 gru 2013 - 10:51

Wymieniłem dzisiaj łożysko MacPersona z prawej strony ... mam nadzieje że to coś pomogło :P.

Stare łożysko zobaczyłem od środka i wydaje mi się być wporządku, więc obawiam się że to może nie być to :/.

Domyślam się ale wydawało nam się że to bardziej z prawej strony mi się tak robi więc zająłem się prawą stroną. Poczekm i zobacze co teraz bedzie się działo. Jak będzie tak dalej to wymienie z lewej.