Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne tyrkotanie przy odpalaniu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po wcześniejszej lekturze problemów związanych z czyszczeniem przepustnicy oraz wymianą KZFR postanowiłem poprosić was o poradę, ponieważ nie jestem do końca pewien przyczyny.

W kwietniu bieżącego roku wymieniałem rozrząd w mojej megance(pompa wody, pasek rozrządu, rolka napinająca, rolka prowadząca oraz zalanie nowym płynem do chłodnicy, dodatkowo wymieniłem też świece) poprosiłem też o przeczyszczenie przepustnicy, ponieważ od stycznia-lutego pojawił się problem, że przy odpalaniu samochodu auto gasło, więc trzeba było dodawać gazu aby utrzymać silnik w ruchu. Po tej wymianie rozrządu oraz przeczyszczeniu przepustnicy wydawało się, że wszystko wróciło do normy.

Od miej więcej połowy września pojawił się kolejny problem związany z uruchamianiem samochodu - tym problemem jest dziwne tyrkotanie. Ponownie jak w przypadku przepustnicy jeśli nie dodam gazu to auto gaśnie. Tyrkotanie jest raz głośne, a raz delikatne. Problem pojawia się przeważnie po naprawdę zimnej nocy, albo dłuższym postoju samochodu (czasami o dziwo jest dobrze np. postój auta przez kilka mroźnych dni, potem wsiadam i o dziwo bez problemów odpala). Pomimo powyższego samochód pracuje normalnie, więc jeśli tylko przy odpaleniu dodaję mu gazu i utrzymam go przy działaniu to podczas jazdy/postoju na odpalonym silniku nie dzieje się nic niepokojącego.

Wybieram się w najbliższym czasie do mechanika na wymianę oleju wraz z filtrem a także wymianę filtru powietrza. Przyznam, że nie bardzo znam się na mechanice, dlatego chciałbym się poradzić was co miej więcej może być przyczyną powyższego problemu. Mam nadzieję, że problemem nie jest feralne KZFR, dlatego może jest coś o co mogę poprosić mechanika aby sprawdził lub zmierzył ?

Auto ma przejechane w tym momencie ok 115tys

Bartek

Edytowane przez aston76