cez Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam Wszystkich! Mam od miesiąca Scenica 1,9dci z 2000r. i pojawił się z nadejściem mrozów problem z rozruchem i eksploatacją auta.19 grudnia wymieniłem akumulator na nowy i odpalał rano bez problemów ale temp.spadła poniżej zera i pojawił się problem z rozruchem, odpalił za 3 razem, pomyślałem- świece żarowe padły i okazało się, że musiałem wymienić wszystkie cztery ( zrobiłem to 3.01.2008), dzisiaj żona rano chce jechać autem, a tu aku rozładowane. Dostałem aku nowe od serwisu w , którym kupiłem aku, żona pojechała do sklepu i po drodze w korku gaśnie jej auto. Po przejechaniu ok. 10 km aku się rozładowało. Nie wiem co może być przyczną takiego stanu rzeczy- czy przekażniki? może alternator? Proszę o pomoc w tym temacie, może ktos spotkał się z tym wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Wydaje mi się ,że problem leży po stronie akumulatora. Pytanie jakiej pojemności masz ten akumulator? Już mi się zdarzyło, że auto zapaliło, wyjechałem z garażu ale na pierwszym skrzyżowaniu auto zgasło i już nie dało się go uruchomić, był za słabo naładowany. Sprawdziłbym akumulator, a szczególnie klemy, czy nie są za luźne. Nie należy wykluczyć, że akumulator po prostu padł, zdarza się. Sprawdziłbym akumulator, są specjalne mierniki, powinny je mieć w sklepach zajmujących się sprzedażą akumulatorów. Druga możliwość to to, że jakiś odbiornik w samochodzie po prostu rozładowuje akumulator. Następna to brak lub słabe ładowanie , trzeba sprawdzić napięcie i prąd ładowania. Jeżeli akumulator ma odpowiednie parametry to, po prostu należy go naładować i obserwować co się będzie działo. Ktoś kiedyś na forum pisał, że pozostawienie wyłącznika dmuchawy nie w pozycji "0" powodowało u niego rozładowywanie aku. Zobacz może też jest tak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Czyżby dwa aku były złe ? Wydaje mi się, że to jakiś przekażnik czerpie prąd albo zwarcie robi. Dziś już nic nie zrobię- wszystko zamknięte. Umówiony już jestem z elektrykiem. Przestudiowałem już wszystkie posty na ten temat i nie ma jasnej odpowiedzi. Zastanawia mnie zgaśnięcie auta podczas jazdy - wygląda to tak jakby alternator nie ładował ale żadna z kontrolek się nie paliła podczas jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Jeżeli mówimy o Audi to ja nigdy takim autem nawet nie jechałem, ale chyba nie ma czego żałować (patrz Twój opis) Jeżeli po 10 km aku się rozładowało, a wcześnie było naładowane to na 100% nie ma ładowania, czyli coś z alternatorem, ale wtedy powinna się świecić lampka ładowania, należy sprawdzić czy czasem się nie spaliła i szukać awarii po stronie alternatora. Nie ma takiej możliwości żeby po 10 km auku było całkowicie wyładowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 Mam dwa auta Audi i Scenica. Jestem na forum Renault to piszę o Scenicu. Piszę merytorycznie i za takie to forum uważam. Co do kontrolek są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jakie jest napięcie na akumulatorze jak silnik jest uruchomiony z włączonymi odbiornikami prądu i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi