Skocz do zawartości

Kierwonica się zablokowała podczsa skrętu...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dzisiaj podczas wyjazdu spod sklepu kierownica mi się nagle zablokowała... i zaraz odpusćiła( zapaliły się wszytskie kontrolki i zgasły)

Co to mogło być???? zauważyłem po tym zablokowaniu że komputer się zrestrartował chyba bo straciłem przebiegi dzienne, spalanie itd. Przed tym zablokowaniem przy odpalaniu zapalała mi się na chwile kontrolka airbagu + servis lub kontrolka ABS + serwis i po chwili gasła ( zapalały się po tym jak już wszytskie kontrolki zgasły) co to może być? i o co w tym chodzi?

Podnieś maskę i sprawdź podłączenie klem akumulatora.....

Również dokręcenie bezpieczników płytkowych na plusowej klemie. Jak to nie pomoże to dalej po grubym kablu plusowym do skrzynki na nadkolu, no i drugi biegun- masowy.

byłem sprawdziłem, był jeden poluzowany przewód na minusowej klemie... Czy to rozwiąze probleM?

2 sprawa, przyglądałem się plusowej klemie i tam nie widze tych bezpieczników? jak one wyglądają?

[nieregulaminowe zdjęcie]

czy te bezpieczniki to czerwony i czarny element na zdjęciach?

jeżeli to te to są podokrencane na maxa...

Właśnie tak przeglądam forum.. czy przyczyną może być że siada elektryczne wspomaganie??

Edytowane przez damiar

Tak te pomarańczowe i czarne elementy to bezpieczniki.

Skoro klema była luźna i ją poprawiłeś to problem powinien ustąpić.

Musiało tam być faktycznie luźno i występowało iskrzenie co komputer mógł różnie interpretować, nawet jako wyłączenie auta przyciskiem STOP. Czytnik też utracił łączność z kartą, więc zablokowanie kolumny kierownicy jest całkowicie dopuszczalne, jak znowu napięcie się pojawiło..

Mam nadzieję, że poprawiłeś od razu obydwie klemy po ich oczyszczeniu i posmarowaniu wazeliną techniczną, albo smarem miedziowanym.