Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dziwne "terkotanie / warczenie" przy odpalaniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

W przeciągu ostatniego miesiąca miałem kilka razy taką sytuację podczas odpalania po naciśnięciu przycisku "Start" przez ok 2-3 sek. spod maski słyszałem dziwny dźwięk (terkotanie lub warczenie) jakbym diesla odpalił i po tych 2-3 sek. silnik pracuje normalnie bez żadnych niepokojących dźwięków, kiedy zgaszę silnik (od razu) to już przy następnym rozruchu to nie występuje. Dzieje się to zazwyczaj po 2-3 dniach postoju auta na parkingu (np. po weekendzie), ale nie zawsze. Po przeczytaniu wielu wątków stawiam na KZFR, czy moja "diagnoza" jest trafna ?? I jeszcze jedno, jeżeli to KZFR to jak to zdiagnozować (u mechanika), czy wymienić je od razu (czy np. dolać oleju i jeździć dalej, jak sugerują wypowiedzi kolegów), czym może skutkować nie wymienienie tego koła ??

To jest początek końca kzfr. Też miałem takie objawy, najpierw bardzo rzadko, aż coraz częściej i częściej, po nocy już nie zawsze miał ochotę zapalić za pierwszym razem, wychodze z założenia, że jak trzeba robić to się robi i tyle, na takich rzeczach nie warto oszczędzać, koło wraz z kompletnym rozrządem wymieniłem miesiąc temu, koszt 1700 odrazu wymieniony został też olej i inne płyny.

No tak... rozumiem, ale rozrząd był wymieniony 12tyś.km temu (wraz z olejem, filtrami i płynami) więc jeżeli już to chyba mogę wymienić samo KZFR ?? Chciałbym się dowiedzieć czy jest to sprawa pilna czy mogę jeszcze z "tym" jeździć i ewentualnie jak długo, czy coś może się wydarzyć w związku z tą przypadłością ?? Co ewentualnie sprawdzić i wymienić przy wymianie KZFR, na co zwrócić uwagę aby mieć spokój na dłuższy czas i zrobić to za jedną naprawą.

Edytowane przez Depe

Można wymienić samo koło, ale trzeba by do tego wymienić jeszcze pasek, dla pewności, nie jest drogi. W poprzednim scenicu (silnik 2.0 16v) też miałem "walniete" KZFR, takiego kupiłem. Pracował jak diesel dopóki silnik był zimny, potem cichł. Przejeździłem tak 40 tys km i nic sie nie działo. Potem przy wymianie rozrządu wymieniłem i to koło.

Edytowane przez pablo19705

No tak... rozumiem, ale rozrząd był wymieniony 12tyś.km temu

raz założonego paska nie zakłada się ponownie.

rozrząd był wymieniony 12tyś.km temu (wraz z olejem, filtrami i płynami)

rolkę, pompe wymieniałeś?

Dodano: 28 gru 2013 - 13:47

(czy np. dolać oleju i jeździć dalej, jak sugerują wypowiedzi kolegów)

super rozwiązanie, jeszcze płyn do spryskiwaczy bym dodał :)

Rozrząd był wymieniony wraz z pompą i rolką (kompletny bez KZFR), nie wiedziałem że przy wymianie KZFR trzeba pasek ściągnąć (a przez to go wymienić, nie jestem znawcą stąd ten temat), ale jeżeli trzeba to trzeba (nie chodziło mi o oszczędność). Sekal nie rozumiem tego sarkazmu bo o dolewce oleju (lub ewentualnej jego wymianie) wyczytałem w innym temacie stąd moje pytanie o takie działanie. Daleki jestem od oszczędności w kwestiach eksploatacyjnych i bezpieczeństwa, a płyn do spryskiwaczy uzupełniony (firmowy).

Sekal nie rozumiem tego sarkazmu bo o dolewce oleju (lub ewentualnej jego wymianie) wyczytałem w innym temacie stąd moje pytanie o takie działanie. Daleki jestem od oszczędności w kwestiach eksploatacyjnych i bezpieczeństwa, a płyn do spryskiwaczy uzupełniony (firmowy).

Tak sobie zażartowałem nie chciałem żebyś to tak odebrał :) mam nadzieje że coś pomogłem i tak jak pisałem pasek lepiej założyć nowy.

super rozwiązanie, jeszcze płyn do spryskiwaczy bym dodał :)

Nie ma co się śmiać. Jest na forum temat związany z KZFR w którym autor pisze że po dolaniu oleju na maksa przestało warczeć koło.

Ok Sekal, na loozie... Aston76 czytał ten sam temat (autor rob2000 - Renault Megane II KZFR - przestało warczeć !) stąd moje podparcie takimi informacjami, zresztą gdzieś też mi ktoś mówił o wymianie oleju lub jego dolewce w takiej sytuacji. Informacją ważną dla mnie i innych użytkowników borykających się z tą "przypadłością" jest jeszcze to co (lub czy) może się (ewentualnie) wydarzyć kiedy słychać takie dźwięki. Czy po prostu jest taki dźwięk przy starcie, a auto dalej śmiga bez problemu tak jak napisał pablo19705 i zrobił tak 40 tyś. km do wymiany rozrządu. Co psuje się w tym kole i co może uszkodzić ??

Edytowane przez Depe

Nic się nie stanie. Najwyżej silnik nie będzie osiągał pełnej mocy, bo nie będzie zmiennej fazy rozrządu. U mnie od kupna może z 5 razy warczało i silnik gasł. Ponowne odpalenie OK. Więc się nim nie przejmuję i olej wymieniam co 15tyś. km +/- 2tyś. km, bo od nowości było tak wymieniane i do tego auto było demonstracyjne, a ja jestem jego 4 właścicielem. I w moim silniku siedzi oryginalne koło a auto ma według licznika 129tyś. km ale oryginalny przebieg jest o jakieś 30tyś. km większy.

• 2 tygodnie później...

Depe mechanicznie nic się nie stanie ale u mnie było tak, że się co raz bardziej te objawy nasilały. Z czasem zaczął gasnąć podczas pierwszego odpalania. No i za pierwszym razem gdy trochę zwlekałem z wymianą zauważyłem już dość duży spadek mocy. Jest to dość duży wydatek jednak, a mnie już to spotkało dwukrotnie i znowu zaczyna się coś podobnego dziać ; )

To sporo km-ów musisz kręcić raku96 skoro wymieniałeś już dwa razy, a trzecia wymiana "w drodze". Po jakich przebiegach następowały u Ciebie kolejne wymiany KZFR ?? Wypełniałeś może ankietę P_r_z_e_m_a dotyczącą KZFR ?

Tak właśnie wypełniłem tą ankietę. Więc pierwszy raz koło wymieniłem po około 80tys czyli jakieś 4-5lat temu. Po raz drugi wymiałem za 2 lata po około 20tys od ostatniej wymiany. Nie robię jakoś super dużo tych kilometrów, robię około 10tys na rok <piwko> Miejmy nadzieję, że trzecia wymiana nie jest w drodze, na szczęście jest spokój na razie ale zobaczymy jak nadejdą chłodniejsze dni :>

• 2 lata później...

Witam, od kilku dni przy odpaleniu ma pewien stuk czy tam warczenie (tak jak przed wymianą KZFR) tylko trwa on 2-3 sekundy. Jeżeli silnik ma temperaturę 90 C to podczas ponownego odpalania nic nie słychać, ale jeżeli poniżej 90 C to niestety stukot się powtarza. Nie wiem czy to może być czujnik ciśnienia oleju, sprawdzałem czy to jest wydech ale centralnie odgłos pochodzi z silnika, KZFR wymieniane 12 tyś temu wraz z olejem i kompletnym rozrządem. Z góry dzięki za odpowiedź.

P.S silnik 2.0 16v

Edytowane przez Symbol