Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Turbina? Mniejsza moc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od razu zaznaczam, że zupełnie nie znam się na tym co tam w samochodzie siedzi, ale chciałam zapytać czy ktoś miał tak jak ja bądź wie w czym może leżeć problem. Ale od początku

Samochód Renault Megane II (2003r.)

Kupiony w zeszłym roku (jestem drugim właścicielem).

Wymieniania pompa.

Od początku gwizdała turbina i wszystko szło pięknie poza drobnymi drganiami samochodu, co mechanik ocenił jako zużytą turbinę. Wymienił ją na inną, używaną - jak się okazało gorszą niż poprzednia. Samochód trząsł się tak bardzo, że włączyła się kontrolka od silnika.

Kolejna wymiana turbiny - wszystko ok. Chodziło około 2 tyg. aż nagle na trasie samochód stracił zupełnie moc, zaczął się dawać słyszeć bardzo dziwny odgłos jakby coś ciągnęło się za samochodem bądź pod nim. Pojawiła się duża ilość białego dymu i lekki dziwny zapach. Samochód na lawetę i do mechanika. Okazało się, że bodaj że wirnik pękł na pół (mechanik powiedział, że w życiu czegoś takiego nie widział!). Wymiana, po 2 dniach samochód wrócił i tu pojawia się jeszcze nie rozwiązana kwestia - turbiny już nie słychać. Samochód przyspiesza dużo słabiej, czuję jakby opór. Obroty silnika niemal nie przekraczają 2000 chociaż mechanik wraz ze wsparciem mojego taty uważają, że oczywiście wszystko gra. Tylko, że wcale nie gra skoro było lepiej nawet przy tym trzęsieniu niż teraz.

Czy faktycznie wszystko jest dobrze, turbina powinna być zupełnie cicho, a obroty nawet przy 160km/h powinny jedynie ledwo zachaczać o 2000?

Bardzo proszę o pomoc.