Gość nurekogorek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Umarł mi silnik. Palił coraz gorzej na mrozie, aż zaprzestał współpracy (trzeba zapalić z holu). <><><><><><><><><><>><><><><> <><><><><><><><><><>><><><><> Podejrzenie padło na świece żarowe. Rozpiąłem kostkę przy silniku i zmierzyłem multimetrem czy świece są dobre - są - przewodzą prąd. Przy sprawdzaniu czy dochodzi do nich napięcie wyszło, że w każdym z 4 przewodów jest ok 5,7V niezależnie czy jest to zaraz po przekręceniu zapłonu, czy po jakieś chwili. Najciekawsze, że napięcie w przewodach pojawia się także bez włączonego napięcia. <><><><><><><><><><>><><><><> Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki. Na świecach ma być 12 V czy mniej i jak jest z tym napięciem na świecach przy wyłączonej stacyjce. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 3 Lutego 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Napięcie 12V na fajce pokaże się tylko wówczas gdy sterownik silnika zażąda by świece były podgrzewane a więc po włączeniu zapłonu przed rozruchem zimnego silnika i jeszcze przez chwilę na pracującym silniku. Te 5V na wyłączonym zapłonie i zdjętej fajce u mnie też występuje, ale każda próba pomiaru prądu jaki płynąby po zamknięciu obwodu wykazuje praktycznie 0 A. Prawdopodobnie jest to jakieś napięcie szczątkowe ze sterownika świec, może np. z kondensatora, w każdym bądź razie nie obciąża akumulatora. Edytowane 3 Lutego 2014 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor83 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) Odgrzeje temat. U mnie na pierwszych trzech przewodach pokazuje ok 12V ale na ostatnim niema w ogóle, czy to może być uszkodzony modół grzania świec? Sprawdzałem przewody czy niemają uszkodzeń i wzystkie są ok. Pozdrawiam. Dodano: 13 maj 2014 - 17:08 A gdybym połączył dwie świece na jednym przewodzie, to czy mogło by się coś stac? Edytowane 13 Maja 2014 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Możesz spróbować, w razie czego i tak masz moduł do wymiany więc nic nie ryzykujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi