Kriss.pl Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Witam. Sprowadziłem sobie własnie Renault Megane II 2007 2.0 16v. Mam przebieg 168 tyś. km. Na wiosnę chciałbym zmienić rozrząd (niestety nie mam dokumentacji kiedy ostatnio był wymieniany i przy jakim przebiegu). Teraz nie wiem jakiej "firmy" wybrać ten kompletny rozrząd + pompa wody? I co ile powienno się przy tym silniku zmieniać rozrząd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ja po zakupie samochodu wymieniłem rozrząd od razu. Wtedy wybrałem oryginał. Marki pompy wody nie pamiętam. Przejechałem na tym zestawie prawie 90tys km. Absolutnie żadnych niespodzianek. Wszystko działało ok. Teraz przy przebiegu 154tys wymieniłem ponownie. Tym razem cały komplet SKF. Póki co brak spostrzeżeń. Za każdym razem wymieniłem też kzfr. Profilaktycznie. Przy drugiej wymianie doszło też koło pasowe. Ponoć chciało się już rozlecieć co powoduje wkrecenie jego części w rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss.pl Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 A duża była różnica w cenie między oryginałem a tym SKF ? Dodano: 03 mar 2014 - 11:38 No to właśnie wracam z warsztatu (serwis pogwarancyjny Renault ) Dobrzy fachowcy, którzy pracowali kiedyś w serwisie Renault u Zdunka w Gdańsku. Koszt wymiany rozrządu i pompy z oryginalnymi częściami to 1000 zł, plus 600 za koło zmiennych faz rorządu. Wydaje mi się, że jest to akceptowalna suma. Tym bardziej, że nie jest to byle jaki warsztat. Na rozrządzie lepiej nie przekraczać 100- 110 tyś. km lub 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A ja bym powiedział 80 kkm i 4 lata (nawer serwis tak zaleca) Czy wymienili Ci śruby na nowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss.pl Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Jeszcze nie byłem na wymianie rozrządu, narazie "zbieram" informację :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 narazie "zbieram" informację Wczoraj takiego zbieracza właśnie sholowałem (strzelił pasek),kupił auto i od miesiąca konsultował się w sprawie cen. Jak się kupuje auto i nie ma pewności co do historii to pasek zmienia się natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek41 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Połączono. Mam zamiar wymienić rozrząd . czy zestaw firmy RUVILLE i pompa wody AIRTEX to dobry pomysł? Edytowane 9 Marca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Ja właśnie wymieniłem na zestaw BOSCHa. Zobaczymy. Wymiana rozrządu z pompą, odmy (walnięta była), oleju z filtrem, płynu chłodniczego i filtra kabinowego kosztowała mnie 1448zł. Edytowane 10 Marca 2014 przez speedy9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek41 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Znajomy mechanik zaproponował mi zestaw SKF.Cena kompletnego rozrządu 650 zł + 200 zł wymiana . No i oczywiście gwarancja na 60 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Wydaje mi się że taniej kupiłem mojego SKFa. Tyle że ja kupowałem w sklepie z rabatem. W warsztacie mogą liczyć inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speedy9 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Zobacz ceny w quippo.pl i w e-autoparts.pl. W tym drugim mogę załatwić kilka % rabatu. Napisz do mnie PW jakby co. Edytowane 10 Marca 2014 przez speedy9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 70 tyś (km) się zbliża nieubłaganie jak czołg sowiecki, trzeba pomyśleć o wymianie rozrządu. Znam dokładnie procedurę w silniku 16 16v ale nie wiem na ile silnik 2.0 się różni od mniejszego brata. Czy: - potrzebne są blokady i jak one wyglądają (najlepiej jakieś zdjęcie poglądowe na silniku a nie w walizeczce) - czy jest jakiś bolec/trzepień do blokowania wału korbowego i gdzie się go wkręca? Czy działa on w obie strony czy tylko w jedną? - czy na kole zębatym wału korbowego jest klin czy jest "na luźno" tak jak w mniejszej wersji? - jak sobie poradzić z ciasnotą w scenicu 2ph2? W warsztacie wołają sobie £400 więc trochę dużo. Grzebałem w szukajce, ale to jedyny temat, który się wyświetlił; więc się uzewnętrzniam tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi