sanek4 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Witam, Na początku chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post. Potrzebuje porady. Sprawa wygląda tak: Megane II PhII - 2007 1.5 DCI 106KM . Kupiony w 2010 roku - sprowadzony z Francji po jakimś dzwonie. Przebieg wtedy - 30k. Trochę wątpliwy, ale wygląda jakby dłuższy moment stał na placu we Francji. Na dzień dzisiejszy - 170k - czyli w niespełna 4 lata zrobiłem 140k. Bez jakiś większych problemów - raz padł alternator + jakieś problemy z klimą. Niestety, dopadało mnie przekręcenie panewki. Dojechałem jeszcze jakoś do warszatu. Mechanik obejrzał, potwierdził diagnozę. Samochód regularnie serwisowany, olej zmieniany co 20k km (już wiem , że za rzadko) Mechanik, jest godny polecnia, specjalizuje sie w Renault. On nie podejmuję się naprawy. Uważa, że nie da się tego zrobić poprawnie i najprawdopodbniej naprawa wytrzyma tylko 20k km. Sugeruje wymiane silnika, najlepiej z całym osprzętem. Gwarantuje wymianę na silnik z małym przebiegiem, niestety problemmem za taki silnik jest cena. Opcje są takie. 1. wymiana kompletu (silnik, wtryski, turbina itd) - 5 200 + ok 1000 robocizny + rozrząd. Czyli około 7k. 2. wymiana słupka - okolo 2,5-3 + większa robocizna - czyli pewnie wszysko z 5tys. 3. szukanie samemu slupka + wymiana u niego - koszty nieznane -pewnie wyjdzie troche taniej niż opjca nr 2 4. remont silnika - ale to musiałbym robić gdzieś na własną rękę. 5. sprzedanie w [cenzura] tego co zostało. I jestem w kropce. Opcja 1 gwarantuje jazdę bez problemów (przy częstszej wymianie oleju) na myslę kolejne 100k km. Ale boli mnie wyadnie 7 klocków na samochód który będzie ciągle warty (wg cen z allegro) 13-15 tys. Zwłaszcza, że miałem w planie jazdę jeszcze maxymalnie 1 rok. Opcja 2-4 są tańsze, ale nie gwarantują w zasadzie nic. Nie wiadomo czy zaraz nie wyjdzie turbina do remontu, wtryski etc. Może on jak go kupowałem miał już 130 a nie 40. Dodatkowo w opcji 3-4 muszę się angażować w to osobiście a nie znam sie na samochodach. Nie mam na to czasu. Pracuje około 60km od miejsca zamieszkania i każdy dzień bez samochodu to dodatkowe komplikacje. Opcja 5 - nie wiem ile z to można dostać. Ale pewnie jakis Mirek handlarz zaoferuje coś na poziomie złomu. Powiem tak, jeżeli udało by mi się go sprzedać za 7-8 tys to w ogole nie zastanawiałbym się nad naprawą. Wiem, że nie podejmiecie decyzji za mnie, ale co byście radzili biorąc pod uwagę powyższe ? Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 4 Marca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Niestety, dopadało mnie przekręcenie panewki. Dojechałem jeszcze jakoś do warszatu. :P Zmień mechanika na początek. Mozna przecież kupić kompletny wał z panewkami i założyć. Jeżeli wał jeszcze się nadaje to można zrobić szlif. Jeżeli jechałeć z obróconą panewką to raczej twój tylko na złom. Koszt wału z panewkami to jakieś 700zł, zostaje tylko przekładka. Można to zrobić nawet bez wyciągania silnika ;) Edytowane 3 Marca 2014 przez zawisza1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanek4 Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 A czemu zmienić mechanika ? CO z tym jest nie w porządku ? To że się nie che bawić w remonty ? Myślę, że w moim regionie nikt się nie podejmie tego zrobić w taki sposób, żeby dawało to jakąś pewność wykonania. A ja po prost nie mam czasu ani możliwości, żeby bawić się w jeżdżenie z silnikiem po innych mechanikach. A to że jechałem, no cóż. Nie każdy jest mechanikiem z zawodu lub zamiłowania - jak jest dziwny dźwięk to jadę do mechanika po prostu . A stało się to dosłownie kilka kilometrów od warsztatu. W zasadzie rozsądna wydaje mi się opcja 1 lub 5 (przy jakiejś w miarę znośnej cenie). Nie chcę wydać 3-5 tys a za chwile bawić się w wymianę turbiny, wtrysków etc. Ale z drugiej strony remont samochodu przekraczający połowę wartości samochodu to też nic fajnego. Ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 A czemu zmienić mechanika ? CO z tym jest nie w porządku ? To że się nie che bawić w remonty ? No tacy mechanicy są najlepsi, najlepiej jakby do warsztatu klient tylko na wymiane olej przyjeżdzał, bo co innego to już za dużo roboty, i auto najlepiej na złom i kupić nowe :P Posłuchaj rady kolegi zawisza1980, no chyba, że masz za dużo pieniędzy to kup nowy silnik i niech Ci ten mechanik go przełozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcio181 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Możesz spróbować wstawić na internet i ocenić zainteresowanie, ale to trochę potrwa. Przy okazji jaki lałeś olej - ELF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stock844 Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ja w swoim robiłem szlif + nowe panewki. Koszt 1500 zł. Olej wymieniam co 10-11.000. Zrobiłem już 45.0000 km i jest spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Za 4 tys można kupić kompletny sprawny silnik 1,5 dci z gwarancją uruchomieniową, wiem, bo znajomy kupował jakiś czas temu, bo mu w silniku korbowód bokiem wyszedł. Za przekładkę dał 500 zł, a te stary sprzedał w drobnych częściach ( wtryski i inne drobiazgi) i wyciągnął za nie 3 tys zł. Fakt że to trwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Jeśli to tylko panewka zmień warsztat i naprawiaj wał + nowe panewki. Pod warunkiem że tylko tyle bo silnika nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek_TM Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Po co silnik z osprzętem, jak twój osprzęt jest dobry, nie rozumiem tego. Poza tym wymiana silnika 1000zł? U mnie w mieście biorą za wymiane samego słupka (czyli założenie starego osprzętu) 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi