nizinsky Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam!Moje kierunkowskazy zaczely najpierw wariowac ,czyli raz sie zapalaly raz nie czasami zapalily sie i tak im zostalo, potem znowu nierównomiernie sie zapalaly(oczywiscie jak je wlaczalem)Na drógi dzie wszystko bylo w porzadku.A na trzeci dzien wszystko w porzadku do wieczora.Jade chcem wlaczyc kierunek a tu nic.Slychac tykanie ale na desce rozdzielczej nic sie nie wyswietla i kierunki nie dzialaja ,tylko te tykanie jak zawsze przy kierunkach.No i teraz nie wiem co to moze byc :-( Moze pomozecie Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jt Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Sprawdź masę. Jeśli to nie pomoże to sprawdź czy w tylnych światłach nie ma przepalonych gniazd jeśli są to musisz zrobić dodatkową masę i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizinsky Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Inne swiatla dzialaja.A dzis bylem u elektryka i sprawdzil wszystko i powiedzial mi trzeba komputer przeprogramowac bo cos z elektronika jest nie tak,a pan w servisie renault powiedzial mi ze spojrzy ale to bedzie kosztowac 75 funtów .To ciekawy jestem ile bedzie kosztowac przeprogramowanie.Slyszalem gdzies ze podobno mozna zresetowac albo zrestartowc komuter.Czy to prawda? [ Dodano: 2008-01-25, 23:46 ] A jeszcze chcialem wspomniec ze awaryjne tez nie dzialaja ale tak samo jak przy kierunkowskazach slychac klikanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweldudkiewicz Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Hej. Mam podobny problem z kierunkowskazami, a dokładnie tylko z lewą stropną kierunkowskazów. Podczas hamowania na desce podświetla mi sie kierunkowskaz i na zewnątrz też sie świeci. Gdy skręcam w lewo i włacze kierunek , to działa , ale gdy wcisne hamulec to przestaje działać pulsująco i świeci ciągłym sygnałem. Co to może być??? Pomocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Poczytaj powyższe posty i sprawdź to, co tam pisano. Posprawdzaj też dokładnie żarówki. Jak nie dasz rady sam, to wizyta u elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizinsky Opublikowano 29 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 A mi chyba jednak nikt nie pomoze .Postanowilem ze nie uwierze temu elektrykowi i pójde do jeszcze jednego.Zobacze czy mi potwierdzi to samo co powiedzial tamnten.Pan w Renault byl troche zdziwiony jak mu powiedzialem to co mi ten elektryk powiedzial wiec mam maly powód nie dowierzac mu . [ Dodano: 2008-02-07, 21:52 ] Bylem w servisie Renault i panowie sprawdzili samochód i powiedzieli ze UCH jest do wymiany i do tego skasowali mie jak za zboze za sprawdzenie.A wymiana UCH kosztuje £520 no i chyba sie pozegnam z tym autkiem niestety :cry: I powiem wam ze nie wieze w to, ze brak kierunkowskazów oznacza wymiane UCH. Niestety znalezc tu jakiegos cwanego elektryka jest trudno wiec tak jak wyzej pozegnam sie z samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozi Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 mi ostatnio przytrafia się coś dziwnego ma to zwiazek z hamulcem i kierunkowskazem ale tylko tym po porawej stronie jesli hamulec jest wcisniety to na desce rozdzielczej symbol kierunkowskazu swieci z połową mocy... na zewnatrz kierunkowskaz wogóle nie swieci.... a gdy hamulec nie jest wcisniety wszystko dziala bez zarzutu... o co chodzi tej reni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 kozi, poszukaj postów a nawet tematów o problemach z masą w tylnej lampie. na szybko: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=498&a...light=dyskoteka jest jeszcze wiele więc kłania się opcja :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
incognitto Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 kozi, ja mialem tak samo jak kostka nie stykala z obwodem od swiatel. Poprawilem wszystko i juz znowu dobrze dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palina Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 mam ten sam problem. wyczyściłam styki, poprzeglądałam bezpieczniki. czasem wszystko działa ok, czasem znów coś się pitoli /naciskam hamulec- kierunek prawy swieci stalym swiatlem, ale nie odbija, puszczam hamulec- mruga/ Piszecie coś o masie: opiszcie proszę dokładnie co z nią zrobić? Jak podpiąć osobny przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaŁaS89 Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 zacisnij styki w wtycznce bardziej zeby mocno masa docisnieta byla:) mi pomogło jak zmianiałem lampy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniuuq Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Przeniesiona i scalono z już istniejącym tematem. WItam, otóż w mojej megane po włączeniu kierunkowskazu w prawo działa, bez zarzutu lecz gdy wcisnę pedał hamulca to od razu rzaży żarzy się tylko lampka i kierunkowskaz nie działa. CO to może być? Edytowane 15 Maja 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 brak masy, przeczyść masę w tylnych światłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniuuq Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 a gdzie tam w lampie jest masa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Teoretycznie każda żarówka ma 2 wyprowadzenia - zasilanie i masę. W praktyce wszystkie żarówki w lampie mają wspólną masę. Jeżeli połączenie z masą zostanie zaburzone - np przez zanieczyszczone/przerywające styki - obwód zamknie się przez wspólną masę, a potem przez żarnik innej żarówki i jej linię zasilającą - w tym przypadku kierunkowskazu. Kiedy hamujesz razem ze światłami stopu lekko żarzą się wszystkie kierunki z prawej. Prawdopodobnie na awaryjnych z tyłu zamiast kierunku może pozycja mrugać. Solucja: Bierzesz kawałek przewodu jednożyłowego i zakładasz zakończenia oczkowe - o takiej średnicy, żeby przeszła śruba M6. Jeden koniec przykręcasz do najbliższego punktu masowego w aucie (blisko tylnej lampy), a drugi koniec do ścieżki masy w lampie. Ta ścieżka będzie miała otwór o średnicy ok 6mm, także możesz w tym miejscu przewiercić taki sam otwór przez plastik i śrubą przykręcić drugie zakończenie oczkowe. To samo najlepiej zrobić z drugą lampą. W ten sposób problemy z masą z tyłu nigdy nie wrócą, a nie będziesz musiał walczyć z drobnymi/delikatnymi pinami w kostce. Przypomnij za dnia na PW, postaram się zrobić zdjęcia jak to u mnie wygląda i podpiąć do tematu ;) Kilka zdjęć wykonanego obejścia z oznaczonymi kluczowymi punktami: Edytowane 18 Maja 2014 przez masakrator1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi