kecyrf Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Witam. Zamierzam kupić megane 3 grandtour i nastepnie ją zagazować. Interesują mnie silniki 1,4 i 1,6. Z tego co czytałem 1,4 130KM się gazuje. A jak jest z silnikiem 1,6? Interesuje mnie wersja 100KM i 110KM. Czy obydwa modele się dobrze sprawuja na gazie? Jaka jest róźnica pomiędzy nimi, czy 10KM ma dużą różnicę? Czy z tych trzech silników któryś spisuje się dużo lepiej na który się nastawić, czy nie ma różnicy? P.S. Czym się różnia te prefiksy phl i phll bo nie wiem czy dobrze wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Oba silniki będą dobre pod lpg pod warunkiem wykorzystania dobrych podzespołów i dobrego gazownika. Oba silniki będą tak samo zamulały- w jakimkolwiek Megane jechać będzie dopiero 2.0T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 a ten 1,4 turbo 130KM, nadaje się pod gaz, no i czy lepiej spisuje się od tych 1,6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Odpowiedź jest zawarta w moim poście powyżej. Żywotność będzie większa w 1.6, frajda- być może w 1.4 choć przy masie Megane na inny silnik niż 2.0T nie warto patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziagh Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich Ciekawi mnie ten temat- rozważam zmienić auto np. na Megane lub Lagune - Laguna za duża i przy niektórych silnikach problemy z wypaleniem sie gniazd zaworów. napiszcie czy da sie zagazować ten silnik Megane GT 2.0 TCE (ponoć mają ceramiczne gniazda zaworów). Z tego co kolego wyżej pisze to 1.6 nie ma co brac pod uwage - nie wiem być moze. Prosze o opinie na temat tych silników 1.6 oraz 2.0 ( to mnie bardziej interesuje) Pozdrawiam Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez maziagh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 2.0 TCE to najlepszy wybór. Co do ceramicznych gniazd zaworowych- nie daj sobie kitu wciskać, że to coś zmienia, temperatura spalin na gazie jest NIŻSZA niż na benzynie (pod warunkiem poprawnego wystrojenia). Ceramika nawet jeśli tam jest to powinna znieść więcej niż "normalne" gniazdo zaworowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziagh Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam pytanie od kiedy były te silniki 2.0 tce bo znalazłem coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=4175091389&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 interesuje mnie opcja GT bo zegary mam normalne. Czy tej wersji co podałem w linku też będzie też silnik TCE? ktoś się orientuje - ? chodzi mi aby potem przerobić to pod LPG. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 maziagh odpiszę Ci tutaj, a nie na lpg-forum. Musisz sobie uzmysłowić, że każdy silnik 2.0T oraz większość wolnossących to tak na prawdę stary dobry silnik F4R (2.0 16v) Renault- TCe to po prostu modyfikacja silnika F4R- żeby się ładnie nazywało. (W lagunach występowały jeszcze 2.0 16v z nissana- co jest pomyłką ze względu na ręczną regulację luzów zaworowych.) Z F4R(T) nie ma żadnych problemów jak chodzi o montaż gazu, jest tylko jedna istotna sprawa, strojenie i to na afr, w Krakowie masz GCS tuning, który się tym zajmuje- zabrzmi absurdalnie bo przecież to gazownik ma stroić- owszem. Firma (http://autonagaz.net/)-Piotr Ficek ma niepisaną umowę na strojenie aut właśnie w GCS (nick tunera: Struna). Więc jeżeli chcesz mieć temat załatwiony na najwyższym poziomie. Podjedź na Beskidzką, dogadaj całość i zapytaj o "strojenie na AFR u Struny"- powiedz, że Ci na tym zależy. Tylko przy takim strojeniu jest to w pełni bezpieczna instalacja dla silnika. Od razu zastrzegam- nie mam w tym własnego interesu, po prostu chcę dobrze doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziagh Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) cięcie Bardzo dziękuje - zadzwonię w wolnej chwili do Ciebie. Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Nie cytujemy postu w całości odpowiadając bezpośrednio pod nim. damiar Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek17 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Jak nie masz zamiaru startować w rajdach :D a z grandtoura czyli auta rodzinnego będziesz korzystać zgodnie z jego przeznaczeniem to 1,6v 110kM wystarczy. Ja mam taki zagazowany i jest ok` Chyba, że jednak lubisz wyścigi na światłach to wybierz mocniejszy albo w ogóle inny model. Edytowane 3 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi