Konrad20 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witam niektóre osoby twierdzą że wymiana płynu hamulcowego jest zbędna czy to prawda ?.Podczas postoju na światłach z wciśniętym pedałem hamulca płyn się grzeje ? przecież niema żadnego tarcia bo samochód niema żadnej energi w tym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Przede wszystkim płyn hamulcowy jest substancją higroskopijną czyli wchłania wodę a co za tym idzie pogarszają się jego właściwości (jak dobrze wiemy woda wrze już przy 97C a płyn hamulcowy przy 200C-DOT3, 240C-DOT4/S, 260C-DOT5 wystarczy 2% wody w płynie by temperatura wrzenia spadła do 180C [Dla DOT4]) więc nawet producenci płynów zalecają wymieniać go co 3 lata dla własnego bezpieczeństwa (a te bezpieczeństwo kosztuje w granicach 30zł za płyn na cały układ). Poczytaj: http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/plynyham.html Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Merkaba popieram w 100%. Wymiana płynu nie kosztuje dużo a dla bezpieczeństwa ma duże znaczenie. Przy badaniu technicznym diagnosta powinien sprawdzić płyn (nie robią tego). Wymiana co 3 lata spokojnie wystarczy. Ja zawsze ściągam strzykawką przy kołach i nie raz już widziałem kropelki wody w strzykawce. Woda zamarza i jest ściśliwa więc ma duży wpływ na drogę hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Woda nie jest ściśliwa, zachowuje się jak każdy plyn. Tu chodzi głównie o temp. wrzenia, i że powoduje korozję. Oba te powody powodują, że płyn hamulcowy należy zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Woda jako płyn może nie ale zamieniona w parę wodną już tak i to też jest za aby zmieniać płyn http://pogwarancyjni.pl/artykuly/plyn-hamulcowy-nie-jest-wieczny.2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 No tak wszystko fajnie ale na drugie pytanie mi nie odpowiedzieliście, czy podczas postoju np na światłach z wciśniętym pedałem hamulca płyn hamulcowy pracuje na tyle mocno aby się gotować?. Przecież nie musi zatrzymać pojazdu (wytracić energi) bo kiedyś mi tak mówiono i stosuję to , że najlepiej jest stać na hamulcu pomocniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Płyn hamulcowy "grzeje się" podczas hamowania jak auto jest w ruchu. Na postoju także może przyjmować ciepło z układu hamulcowego ale nie w takim stopniu jak podczas ruchu samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Przede wszystkim płyn hamulcowy jest substancją higroskopijną czyli wchłania wodę a co za tym idzie pogarszają się jego właściwości (jak dobrze wiemy woda wrze już przy 97C Pała z fizyki - w warunkach normalnych woda wrze w 100 C, ale to prawda, że obniża temp wrzenia płynu hamulcowego. I to jest powód okresowej jego wymiany. PZDR Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi