Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Podłączenie kostki radia.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Mam rozwalone kostkę do radia ale w innym aucie niż Renault, w mojej Megane jest okey.

I brakuję w niej chyba kabli, jakie kable do których kabli trzeba podłączyć? Aby radio chociaż się uruchomiło? Widziałem rożne schematy ale nie bardzo rozumiem.

Np http://www.audiobas....kostki_iso.html

Żółty: Podtrzymanie pamięci (stałe +12V)

Niebieski: Remote (czyli +12V po włączeniu radia, np. elektryczna antena, sterowanie wzmacniaczem)

Pomarańczowy: Podświetlanie (często pomijany)

Czerwony: +12V (stałe, ewentualnie po przekręceniu kluczyka)

Czarny: Masa

Ale nie pisze jaki kabel do jakiego kabla podłączyć, tylko ze żółty to podtrzymywanie pamieć, ale z jakim innym kablem go podłączyć? Tal samo np Czerwony +12V ale z czym to łączyć Masa czarny tez z czym to łączyć?

Tzn z auta wychodzi dobra kostka, ale mam jeszcze taką jak by osobną co wczepiam do auta i do radia, kiedyś raz w innym aucie podłączałem jakoś na kable i się udało, ale jak to było nie pamiętam teraz, a teraz nie mogę dojść do tego.

Więc pytam jakie kable z jakimi kablami aby chociaż radio się włączyło, bo pozostałe kable cześć głośnikowa jest podpięta normalnie ale brak zasilania bo nie wiem które z którymi.

A ponoć potrzebuje 3 kabli aby radio się uruchomiło, ale nie wiem które.

Mam rozwalone kostkę do radia ale w innym aucie niż Renault

To musisz szukać w opisach instalacji do tego auta i do niej dopasować opis kabli wychodzących z tego radia..

W renówkach czerwony to stały plus, zazwyczaj do podtrzymania pamięci w radiu.

Żółty to plus po stacyjce, a czarny albo brązowy to przewody z masą.

Trudno to jednak odnieść do niewiadomego, "innego auta"

Fenix napisz w jakim samochodzie chcesz to radio uruchomić będzie szybciej. Powiem z mojego doświadczenia z radiami samochodowymi, że wystarczy jak masz 2 przewody z instalacji samochodowej (np fiat SC tak ma) i da się radio podłączyć. Najlepiej miernikiem sobie pomierzyć co się dzieje na poszczególnych kablach. Przeważnie na czerwonym przewodzie w samochodzie jest plus na stałe, czarny to masa, żółty plus po zapłonie. I teraz wszystko zależy od producenta radia bo plusy mogą być pozamieniane w nim chodzi o kolory. Ale można zamienić kolory w instalacji radia. Podłącz czerwony z instalacji samochodowej do czerwonego i żółtego z instalacji radia. I czarne ze sobą. Radio powinno zagadać.