bandzii Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Witam Byłem dzisiaj na wymianie oleju i filtrów w mojej megy z silnikiem 1,4 tec wszytko poszło szybko z jednym wyjątkiem, mechanik nie mógł ustalić gdzie znajduje się filtr paliwa w tym autku. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie go szukać? I drugie pytanko na połączeniu skrzyni z silnikiem widać było ślady zawilgocenia i kilka kropel płynu i nie był to olej. Mechanik podejrzewa ze to może być jakiś wyciek z wysprzęglika. Czy ktoś może powiedzieć jakim płynem jet zasilany wysprzęglik o ile jest on hydrauliczny? Czy może to być płyn np hamulcowy. Zbiorniczek jest pełny Autko ma 40000 przebiegu Z góry dziekuje za podpowiedzi i informacje Edytowane 9 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Też bym się chętnie dowiedział gdzie jest filtr paliwa w Megane III 1.4 TCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Najpierw poczytajcie tu: http://megane.com.pl/topic/38817-filtr-paliwa/page__p__297864 Dodam jeszcze, że w rozpisce gwarancyjnej odnośnie wykonywania przeglądów wymiana filtra paliwa w ogóle nie jest podana, a terminarz jest do 12. roku i 150 tys. km. A co się stało z filtrem, że chcecie go wymieniać? A wysprzęglik zapewne działa z płynem hamulcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogblasz Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Podłączę się do tematu z olejem silnikowym. Moje pytanie do tematu to znaczny spadek poziomu oleju. Jest to drugi przypadek. Pierwszy był po dwóch latach użytkowania i zaraz po wymianie oleju w ASO wyświetlał się komunikat "Uzupełnij poziom oleju". Wizyta w ASO problem rozwiązany - ponoć była jakaś nieszczelność - olej uzupełniony. W grudniu 2015 w czasie przeglądu miałem znów jakąś nieszczelność, którą ponoć usunięto. Była też wymiana filtra i oleju. Minęło 8 miesięcy a komunikat od dwóch dni "Uzupełnij poziom oleju". Mam wykupioną formułę ZEN, wg której do 4 lat (lub 80 tys. km) mam bezpłatne przeglądy i usuwanie usterek oraz naprawy elementów nieeksploatacyjnych. Umówiłem się na przegląd w ASO i sprawdzenie szczelności. Jednak czy nie wydaje się dziwne zwiększone spalanie oleju (a może przeciek). Czy ASO powinno mi to zrobić w ramach serwisu ZEN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Jeżeli masz rozszerzoną gwarancję, to powinni to w jej ramach zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 A może po prostu gamonie z ASO wlali minimalną ilość oleju podczas wymiany. Gdy wyjechałeś z salonu wypełnił się olejem filtr i automatycznie spadł poziom dlatego pokazał się komunikat o zbyt niskim poziomie. Mnie spece w ASO połamali mocowania tapicerek, przez dwa lata podczas wymian oleju i jego filtra na fakturze kasowali za filtr, a gdy w ub roku sam go wymieniałem to miał jeszcze naklejki z fabryki w Hiszpanii z 2012 r... takie to są autoryzowane serwisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Podłączę się do tematu z olejem silnikowym. Moje pytanie do tematu to znaczny spadek poziomu oleju. Jest to drugi przypadek. Pierwszy był po dwóch latach użytkowania i zaraz po wymianie oleju w ASO wyświetlał się komunikat "Uzupełnij poziom oleju". Wizyta w ASO problem rozwiązany - ponoć była jakaś nieszczelność - olej uzupełniony. W grudniu 2015 w czasie przeglądu miałem znów jakąś nieszczelność, którą ponoć usunięto. Była też wymiana filtra i oleju. Minęło 8 miesięcy a komunikat od dwóch dni "Uzupełnij poziom oleju". Mam wykupioną formułę ZEN, wg której do 4 lat (lub 80 tys. km) mam bezpłatne przeglądy i usuwanie usterek oraz naprawy elementów nieeksploatacyjnych. Umówiłem się na przegląd w ASO i sprawdzenie szczelności. Jednak czy nie wydaje się dziwne zwiększone spalanie oleju (a może przeciek). Czy ASO powinno mi to zrobić w ramach serwisu ZEN? Jeździsz na Elfie? Jeżeli tak, to u mnie go też ubywało (max 0,4 l na 15 tys. km). W tym sezonie dwa silniki mam zalane Liqui Moly i po przejechaniu 7 tys. km jest tyle oleju ile było wlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juras386 Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Jeżdżę na elfie i nie ubywa nic, więc to nie kwestia marki oleju. Edytowane 25 Września 2016 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtiG Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ponowię pytanie, czy ktoś wymieniał i wie gdzie znajduje się filtr paliwa w 1.4tce? Auto szarpie delikatnie podczas przyspieszania oraz nierówno pracuje na wolnych obrotach, wiem, że przyczyny mogą być różne ale zacząłem od wymiany świec (nie pomogło) a teraz chciałbym wymienić filtr paliwa (auto ma już prawie 200tys km i nie wiadomo czy był kiedykolwiek wymieniany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Filtr jest zintegrowany z pompa paliwa w zbiorniku, producent przewiduje wymianę przy 250.000 km 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtiG Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dzięki, w takim wypadku chyba na razie zrezygnuję z wymiany filtra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Oprócz tego chyba jest jeszcze jakiś mały filterek przed samymi wtryskiwaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtiG Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 O jakim małym filterku mówisz? Na necie znalazłem tylko tego typu filtry: Filtr paliwa 1.4TCE Przejrzałem komorę silnika w jego poszukiwaniu i nie znalazłem, ale w takim razie sprawdzę jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 O czymś takim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 to akurat sa zawory zwrotne =] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi