ravi Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Witam. Mam Megankę 1.4 16v z 2000r. Wymieniałem ostatnio całą lewą półośkę. Po tym wszystkim próbowałem odpalić autko żeby zrobić jazdę próbną. Niestety okazało się, że pracują tylko dwa z czterech cylindrów. Myślałem, że może to być wina cewek, ale zamieniałem cewki miejscami i wyszło mi że cewki są dobre. Nie pracują cylindry 2 i 3. To samo stwierdził kolega po podpięciu kompa. Nie wiem czy ma to jakiś związek z wymianą tej półosi, ale czujnik uderzeniowy zamontowany na kielichu był lekko wysunięty, mimo to auto zapaliło. Może to spowodowało jakiś błędny sygnał do sterownika. Dodam że waliłem trochę młotkiem żeby ściągnąć sworzeń wahacza. Odpinałem też akumulator na cały dzień, robiłem reset i nic. Pomóżcie bo brak mi już pomysłów. Przepraszam, jeśli trochę chaotycznie napisałem ten post. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Nie ma iskry na tych świecach?,trzeba poszukać przerwy w prądzie,może zahaczyłeś i się wypieło Edytowane 29 Maja 2014 przez smeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravi Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Nie,iskry nie ma.Przeglądałem wszystkie kable i siedzą na swoim miejscy.Nie widać też żadnych mechanicznych uszkodzeń lub zaśniedzenia styków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Wypnij wtyczkę od kompa i zobacz czy nie ma zielonego nalotu warto też sprawdzić dokładnie instalacje bo mogła też puścić masa która jest przykręcona z tyłu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Po włączeniu zapłony sprawdź czy masz napięcie na wtyczkach cewek. Cewki są połączone szeregowo 1-4 i 2-3. Jeżeli dochodzi, odłącz akumulator i sprawdź na złączu ECU czy jest przejęcie na wtyczkach. Pin 1 złącza to cewki 2-3, pin 36 - 1-4 Jeżeli jest, to coś się porobiło wewnątrz ECU, np. zimny lut. Acha, wypnij kable z czujnika uderzeniowego i załóż tam zworkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravi Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Dziekuje wszystkim za cenne rady. Niestety padł komputer. Kupiłem używany ze zdjętym immo i teraz autko chodzi jak ta lala. Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi