jondro Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Szanowni, od kilku dni zwróciłem uwagę na delikatne dławienie się silnika podczas próby jazdy oszczędnej, czyli przy b. delikatnym używaniu "gazu". Objaw występuje przy niższych obrotach 2000 - 2500. I szczególnie na wyższych biegach 5 i 6. Podobny objaw jest przy używaniu tempomatu. Dławienie jest delikatne ale wyczuwalne. Objaw jest taki jakby przez chwilę silnik nie dostawał paliwa. Oczywiście mocniejsze wciśnięcie gazu kończy sprawę i silnik ciągnie bezproblemowo. Jednak intryguje mnie ten problem - być może ktoś z Was ma podobnie, lub co lepsze miał podobnie i sobie poradził. W którym kierunku pójść - kto na Śląsku może to dobrze zdiagnozować. W ASO w Jaworznie nie zwrócili na to uwagi. pozdrawiam, licząc na sugestie kuba Edytowane 21 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszozog1990 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Czy jesteś pewny, że dzieje się tak w tym przedziale obrotów? u mnie w 1.5 dCi ale 105 KM z 2009r. (raczej silnik ten sam jedynie bez FAPu), mam coś podobnego ale poniżej 2000 obrotów, stwierdziłem po kilku próbach, że to własnie wina zbyt niskich obrotów jak na dany bieg, np. jade na 6 biegu ok 100km/h zwalniam bo coś jedzie do ok 65 nie zwracając uwagi i nie redukując biegów wciskam gaz, jest ok 1400 obrotów auto przyspiesza, i od ok 1600 1700 obrotów zaczyna dławić, zazwyczaj redukuję lub wciskam gaz bardziej i ustaje, ale staram się nie praktykować jazdy w takich warunkach, gdyż najlepiej wg mnie spalanie wynosi gdy silnik jest na ok 2000 obr a biegi się zmienia tak przy 2200. Jazda na wysokich biegach przy niskich prędkościach niedość, że nic nie daje a nawet podnosi spalanie to dodatkowo dwumasa długo nie pożyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Spróbujcie zmienić paliwo. Zwykły ON tankujemy, bez żadnych dodatków które szkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszozog1990 Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Kolego chodziło mi o to że u mnie to raczej objawy tego że się jedzie na zbyt wysokim biegu. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reno_martinoos Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 Witam, dokładnie ten sam problem pojawił się u mnie, jak w temacie. Czy udało się zdiagnozować ten problem? Czy wie ktoś co może być tego przyczyną ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi