tehacz Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, wiem, że tematów o zmianie radia jest bardzo dużo, jednak nikt nigdzie nie podaje takiej opcji wymiany radia firmowego. Posiadam zwykłe radio (renault megane 2, 2004r) na CD - [cięcie] i chciałbym je wymienić na również firmowe ale takie co odtwraza MP3 z płyt - na allegro trochę takich jest w cenach od 130 do 400 (chyba zależnie od stanu bo to te same radia) chodzi o - [cięcie]. Moje pytanie, czy będę mógł po prostu wymienić jedno radio na drugie i bedzie to działać razem z pilotem za kierownicą i wyświetlaczem? Czy to, że one mają na sobie napisane MP3 tyczy się odczytu z CD czy tylko możliwości podłączenia kabla AUX? Pozdrawiam, Tomasz Edytowane 23 Czerwca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavadz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witam, sam niedawno zmieniłem swoje radio na takie z MP3. Jest jedno podstawowe kryterium, musisz mieć radio UpdateList, a nie TunerList. Jeśli masz radio UpdateList możesz śmiało kupować radio z MP3 od czego tam chcesz (ja do Scenica II włożyłem radio od Twingo, wymieniłem tylko panel przedni bo w Twingo podświetlany jest na bursztynowo). Dlaczego takie właśnie kryterium? Już wyjaśniam. Starsze radia TunerList komunikują się z wyświetlaczem za pomocą sygnałów analogowych, czyli mniej więcej tak jak stare monitory podłączane do komputera kablem VGA, a nowe radia z UpdateList na czele komunikację mają zorganizowaną na szynie danych CAN (proszę doczytać na wikipedii), czyli wszystkie sygnały idą cyfrowo 2 fizycznymi przewodami. Jest to jedyna niezgodność, na jaką można się natknąć przy takich przekładkach. Kwestia pilota pod kierownicą jest pomijalna, bo pilot komunikuje się z wyświetlaczem, a dopiero wyświetlacz z radiem, więc jak ruszy wyświetlacz to pilot też będzie działał. Napis MP3 na radiu świadczy o tym, ze radio odczytuje pliki MP3 z płyty CD, da się przeglądać też mp3tagi, oraz inne informacje opisowe. Pozdrawiam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tehacz Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Wielkie dzięki za dokładne wytłumaczenie! Mam radio TunerList, więc chyba jednak skupię się na zakupie emulatora zmieniarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jochimm Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 A jak np tak jak ja mam orygianlne radio kaseciaka w Megi 1 to mogę przełożyć na CD rownież oryginał , tylko na co zwrócić uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi