Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Bagażnik nie blokuje się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądałem już inne tematy na temat bagażnika. Większość z nich odnosi się do zablokowanego bagażnika. Ja mam zupełnie inny problem.

Niedawno zauważyłem, że bagażnik w moim Megane CC nie blokuje się. Zamki w drzwiach działają prawidłowo. Sprawdzałem kable idące do klapy i niczego niepokojącego nie zauważyłem. Wydaje mi się, że zamek sam w sobie nie posiada mechanizmu blokowania, jedynie przycisk na klapie nie powinien działać po zamknięciu auta przyciskiem na karcie.

Gdzie szukać przyczyny?

Wydaje mi się,

Mnie się wydaje, że póki tam nie zajrzysz, nie sprawdzisz czy dochodzi napięcie do siłownika/silniczka i czy jest on sprawny, to nadal będzie wróżenie z fusów.

Kabelki też mogą się wydawać dobre, a druciki w izolacji mogły się połamać. ;)

Zacznij od tego!

Napięcie dochodzi ponieważ po naciśnięciu przycisku na klapie silniczek pracuje i zamek się otwiera - innego siłownika tam nie ma. Do mechanizmu dochodzą 4 przewody. Czy ktoś może ma jakąś rozpiskę co na którym powinno być? Czy są tam 2 przewody od czujnika otwarcia klapy i 2 do siłownika? Czy jest to może jakoś inaczej zrobione?

Generalnie działa czujnik otwarcia klapy jak i samo otwieranie bagażnika (ta opcja aż za dobrze :lol: )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odpowiedź na przyszłość. Winny okazał się sterownik / Komputer UCH. Z dodatkowych objawów nie miałem też światła przeciw mgłowego z tyłu oraz oświetlenia w drzwiach. Po wymianie i programowaniu wszystko wróciło do normy B)

Edytowane przez LukaszW