Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zgaszenie samochodu w czasie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj jadąc inny kierowca zjechał mi na margines w celu przepuszczenia mnie i chciałem mu podziękować wciskając awaryjne,ale gdybym nie spojrzał to wcisnąłbym start/stop zamiast awaryjnych. Od rana przez cały dzień męczy mnie pytanie,co by się stało gdybym jadąc 100km/h wcisnął start/stop czy dojechałbym do celu cały czy raczej w karetce do pobliskiego szpitala???

Z góry dzięki za odpowiedź;)

Pozdrawiam;)

Zgasisz przy każdej szybkości, po 5 krotnym szybkim naciśnięciu START/STOP.

Sprawdzałem osobiście kilkakrotnie, jak instruowałem żonę, (zazwyczaj pasażer prawego przedniego fotela) co zrobić na wypadek nieprzewidzianych sytuacji.

Szczególnie w sceniolu II ma to kolosalne znaczenie, bo nawet ręczny hamulec (elektryczny) jest niedostępny dla pasażerów.

A zasłabniecie, czy utrata przytomności może się nawet młodemu, zdrowemu kierowcy przytrafić.

(w pewnym wieku bardziej zwraca się uwagę na takie możliwości)

Po 5 krotnym naciśnięciu na ten przycisk zapłon się wyłącza, a auto hamuje zgaszonym silnikiem. niby do zatrzymania trwa długo jednak zawsze to lepsze jak miałoby przyspieszać po niekontrolowanym naciśnięciu bezwładną nogą na pedał gazu.

Edytowane przez gojgien

by zgasić silnik podczas jazdy należy na ten przycisk nacisnąć bodajże 10 razy w krótkim czasie

No to mnie poniosło, :oops: wystarczy pięć razy jak słusznie zauważył kolega powyżej.

I w związku z tym:

Szczególnie w sceniolu II ma to kolosalne znaczenie, bo nawet ręczny hamulec (elektryczny) jest niedostępny dla pasażerów.

już dluższy czas się zastanawiam czy nie zabudować gdzieś w centralnym miejscu w sceniolu, dodatkowego, awaryjnego włącznika elektrycznego hamulca ręcznego.

Można taki nabyć już od 20 zl http://allegro.pl/przycisk-recznego-scenic-ii-grand-scenic-ii-i4449407546.html

Ot tak dla bezpieczeństwa pasażerów, by było przynajmniej jak w innych, prostszych autach z hamulcem mechanicznym i stacyjką.

Niestety projektant i konstruktor sceniola II nie przewidziała takiej możliwości i sytuacji.. <dobani>

Trochę mnie tylko przeraża jego sprawność i hamowanie od razu na max, nie jak przy mechanicznych ręcznych, gdzie siłę hamowania można dozować w zależności od szybkości początkowej i sytuacji na drodze.

Edytowane przez gojgien

Patrząc na schemat to najłatwiej zdublować włącznik ręcznego i podłączyć równolegle kilka przewodów, a całość przykręcić wewnątrz schowka pasażera.

Zazwyczaj jadąc przynajmniej w 2 osoby ta druga siedzi na prawym, przednim fotelu i to ta osoba w razie zagrożenia ma wyłączyć silnik i włączy hamowanie.

Niby sprawa łatwa ale trzeba jeszcze dokładne testy przeprowadzić, czy jest możliwe takie hamowanie w czasie jazdy na biegu ze zgaszonym silnikiem bez wciśnięcia sprzęgła.

W schemacie jest widoczny i podłączony w układ czujnik nad sprzęgłem.

A to może skomplikować układ.