reham Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam. Od tygodnia jestem właścicielką Meganki z 2003 roku, tuż po przyjeździe do domu okazało się, że ma ona wiele uszkodzeń. Jedna z kart startowych nie działa. Sprawdziłam więc zamek i okazało się, że ten kręci się w kółko i nie otwiera samochodu. Co w tym momencie mogę zrobić? Wymiana zamka na nowy nie będzie miała wpływu na otwierania drzwi przez Hands-free? Boje się, że gdy padnie mi karta nie będę miała możliwości otwarcia samochodu. Dodatkowo wystąpił problem z lusterkami, składają się, ale niestety nie mam możliwości ich ustawienia. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krych11 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Podobny problem dopadł mnie obecnie, dlatego trochę spóźniona odpowiedź. Może jednak przydać się innym, którzy otworzą ten temat. Wkładka zamka drzwi ma ciekawe rozwiązanie w postaci sprzęgiełka, które uniemożliwia ich otwarcie tzw. "łamakiem', czyli jeżeli ktoś włoży płaski przedmiot, który nie będzie odpowiadał kształtowi ustawień zapadek w bębenku zamka, to zamek będzie kręcił się w kółko. Często przyczyną opisanego stan rzeczy jest śniedź i zabrudzenie w środku wkładki. Jeżeli to jest powód to intensywne zlanie wkładki WD 40 przez otwór, którym wkładasz kluczyk może problem rozwiązać. Jeżeli jest to niepasujący kluczyk to należy wyjąć wkładkę. Wyjęcie wkładki jest bardzo proste. Jak otworzysz drzwi to na wysokości klamki w boku drzwi na ich skraju znajdziesz czarną plastikową zaślepkę średnicy trochę większej niż 1 cm. Zdejmij zaślepkę. Patrząc przez otwór zobaczysz szeroką blaszkę. Zakrzywionym drutem, lub zakrzywionym cienkim wkrętakiem na kształt haczyka odciągnij blaszkę do siebie. W ten sposób odblokujesz możliwość wyjęcia wkładki na zewnątrz. W tym momencie delikatnie podważając wkrętakiem delikatnie wyciągasz wkładkę na zewnątrz. Po wyciągnięciu wkładki możesz ocenić jej stan, lecz nie sprawdzisz, czy posiadany kluczyk jest właściwy dla niej. Żeby to zrobić należy powyjmować wszystkie trzy zabezpieczenia sprężynowe z drucików i rozebrać wkładkę. Jak już będziesz miał bębenek na wierzchu i włożysz kluczyk to wszystkie płaskie zapadki winny się ułożyć tak, że żadna nie wystaje poza obrys walca tworzącego bębenek. Jeżeli tak jest to oddaj wkładkę do ślusarza, aby ci dorobił kluczyk. Ja natomiast wystające poza obręb walca zapadki oszlifowałem dremelem tak by licowały z obrysem bębenka. jedna wystawała zbyt mocno i po oszlifowaniu wypadła ale to w niczym nie przeszkadzało. Takie nieszczęścia jak MEGANY to i tak nikt nie ukradnie. Pozdrawiam walczących z francuską niedorubą i pozostałych pisarzy na forum, którzy do każdego tematu wnoszą wszystko za wyjątkiem merytorycznych rozwiązań problemu. Edytowane 2 Listopada 2014 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksim Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli lusterka się składają ale się nie da ustawić to może masz w złym położeniu ustawiacz. Przekręć te pokrętło od regulacji, żeby ta kropka była po lewej górnej stronie i wtedy zacznij regulować i patrzeć na lusterko ze swojej strony. Może to ten błąd co popełniasz. Edytowane 3 Listopada 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi