danychn Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam jestem tu nowy. Dwa dni temu stałem się posiadaczem meganki 1,5dci kombi :D i zauważyłem dopiero teraz taki mały dylemat :( Otóż czasami potrafi zniknąć zasilanie deski rozdzielczej oraz radia i zegarka jak ruszę skrzynka bezpieczników obok akumulatora to zaczyna wszystko działać, dodam do tego, że nawet jak się nie świecą kontrolki ani oświetlenie kabiny to silnik i tak pali. Światła się świecą tylko kierunków nie ma. Proszę o opisanie lub jakiegoś manuala, z góry dziękuję Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Na pewno to jest wersja Ph II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danychn Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Nie wiem kolego powiedz mi jak to sprawdzić autko zostało sprowadzone z Francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) To zależy od roku produkcji auta. Do 2005 (dokładnie który miesiąc nie wiem) było Ph I, potem Ph II. Więcej tutaj. Pytam, ponieważ opisywane problemy z modułem bezpieczników w komorze silnika występują głównie w Ph I. W wersji Ph II ta skrzynka jest już inna i nie ma takich problemów. Przede wszystkim trzeba przyjrzeć się temu modułowi, bo to z nim może być problem. Sprawdzić stan połączeń, bezpieczniki, odłączyć wtyczki, wyczyścić złącza i gniazda. Niestety jest to częsty problem w naszych autach. Dzieje się tak, ponieważ do modułu dostaje się woda (wilgoć), złącza śniedzieją, nie ma dobrego kontaktu i przez to elektronika wariuje. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danychn Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Dziękuje za odpowiedz posiadam model z rocznika 2004 jak tylko będę miał czas to zobaczę wszystkie kostki wyczyszczę każde złącze i każdy bezpiecznik jak tylko to zrobię to napisze czy poskutkowało jeszcze raz dzięki za odpisanie pozdrawiam i życzę miłego weekendu oraz zimnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Ok. Podziękujesz jak już usterka będzie naprawiona ;) Przy okazji edytuje jeszcze temat, bo jest źle otagowany i stąd moje wcześniejsze pytanie. Warto też uzupełnić profil o rok produkcji auta, pozwoli to wykluczać takie niejasności. ;) Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danychn Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) I znalazłem trochę czasu, więc się wziąłem za czyszczenie styków i bezpieczników pod maska. Oprócz tego trzeba było zalakierować ponownie płytkę, bo już ktoś grzebał i jedna ścieżka była na wierzchu. Poza tym ktoś kto zakładał bezpiecznik na dolnej szynie, zrobił to nie umiejętnie i zamiast wpiąć w wsuwki to wpiął obok i nie zwierało dokładnie, że podtopiło obudowę listwy od bezpieczników. Wszystko zrobione, na razie działa, mam nadzieje, że będzie działać długo. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Edytowane 7 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi