Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komunikat "Ryzyko awarii silnika" i STOP :D

Mikah

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koleżanki i Koledzy

Postaram się krótko opisać awarię, jak spotkała mnie w dniu dzisiejszym.

Preludium: W ostatnich dwóch tygodniach mój samochodzik ze 3 razy poinformował mnie ciekawym komunikatem, szczegółowo już

przedstawionym przez kolegę UFO w wątku Zniknął symbol tempomatu z...

Jedyną różnicą było, że u mnie pojawiał się błąd P1643 "Obwód grzałki nurnikowej nr 3". Przepatrzyłem układ dogrzewania, ale nie stwierdziłem odchyleń od normy. Kasowanie błędu usuwało ostrzeżenie.

Jak widać, wszystko to było wstępem do czegoś grubszego. Jak co dzień wyjechałem sobie rano do pracy, wszystko było w normie, aż tu nagle pod czas jazdy na autostradzie, mój samochodzik przestał reagować na gaz, nie przyśpieszał powyżej 90km/h, jakoś dotelepałem się zjazdu.

Po czym przy próbie dodania gazu wyskoczył wzmiankowany w temacie komunikat. "Szybki" zjazd na staję benzynową i podstawowa diagnoza "Torque".

Zeznało, że filtr cząsteczek stałych nadaje się do wymiany. Nie bardzo mi się chciało w to wierzyć, bo ostatnio był szczątkowo zapchany.

W ślimaczym tempie dojechałem do znajomego mechanika. Znalezienie przyczyny problemu zajęło 30s, okazało się, że gumową część rury intercooler'a

coś zeżerało. Nieocenionym środkiem naprawczym jak zwykle okazała się srebrna taśma, jeszcze tylko szybkie kasowanie błędów i po bólu.

I znów moc jest z nami :notacrook:

Pozdro.

Mikah

PS. Pozostaje jeszcze odwiedzić ASO i zakupić nowy element, oraz poszukać środka odstraszającego gryzonie.

Edytowane przez aston76