Skocz do zawartości

Fluence 1.6 16V 2010 r. (przedlift) Osłona tarczy hamulcowej (blacha osłonowa) przód – problem z dostępnością części

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam Renault Fluence 1 ph 1 (1.6 16V 2010 r., przedlift) i chciałbym wymienić blachy osłonowe (osłony tarczy hamulcowej) na przedniej osi – lewą i prawą stronę.

Niestety mam problem z dostępnością tych części. Mechanik do którego wstawiłem samochód przeszukał dostępne sklepy Renalut,  Allegro, OLX oraz sklepy inne motoryzacyjne i praktycznie nigdzie nie może znaleźć nowych ani używanych osłon dedykowanych do Fluence.

Mam kilka pytań:

1. Czy ktoś zna oryginalne numery katalogowe Renault lewej i prawej osłony tarczy hamulcowej do Fluence 1 ph 1 (1.6 16V 2010 r.)?
  2. Czy osłony z Megane 3 pasują bez żadnych przeróbek do tego modelu? Wiemy, że Fluence bazuje na Megane 3, ale nie wiem, czy dotyczy to również osłon tarcz hamulcowych.
  3. Jeżeli ktoś wymieniał te elementy, to z jakiego modelu wykorzystał części?
  4. Czy ktoś posiada numery zamienników lub wie, gdzie można je jeszcze kupić?
  5. Czy jazda bez blach osłonowych tarcz hamulcowych jest dopuszczalna i jakie mogą być tego konsekwencje w codziennym użytkowaniu?

Jeżeli do identyfikacji potrzebne są jeszcze jakieś dane (np. numer VIN lub średnica tarczy hamulcowej), mogę je oczywiście podać. (nie mam pomierzonych wymiarów w tej chwili)

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Edytowane przez arturdebski

• arturdebski zmienił(a) tytuł na Fluence 1.6 16V 2010 r. (przedlift) Osłona tarczy hamulcowej (blacha osłonowa) przód – problem z dostępnością części