Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ciągle włącza i wyłącza kompresor klimatyzacji po dodaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, 

Z góry zaznaczę że przeszukałem całą grupę i nie znalazłem podobnego tematu, silnik 1.6 k4m

Otóż ciągły problem z klimatyzacją, ciśnienia po stronie niskiej i wysokiej idealne, czynnika załadowane wedle instrukcji i klimatyzacja działa tylko na wolnych obrotach. Zaraz po dodaniu gazu temperatura parownika mocno spada w dół okolice 1-2 stopni i odcina klimatyzacje i znów chwilę temperatura wzrośnie i znów załącza i tak w kolko, ciśnienie klimy też lekko idzie a górę (16-17 bar więc w normie). Kiedy auto chodzi na wolnych obrotach temperatura parownika waha się między 5-7 stopni. Gdzie szukać problemu? Wiatrak chodzi po włączeniu klimy, jak ciśnienie idzie powyżej 16 bar odpala się drugi bieg(tak zauważyłem). Wklejam screeny temperatury zaraz po odpaleniu i gdy chwilę stoi na wolny h obrotach. Ostatni screen to ciśnienie na wolnych obrotach. 

Klima ogólnie mega wydajna, ale gdy tylko dodam tego gazu to się włącza i wyłącza w kółko przez co nie jest wstanie schłodzic auta i cały czas czuć jak kompresor zaskakuje i rozłącza.

Mam nadzieje że dobrze opisałem o co chodzi, może ktoś się z tym spotkał i coś zaradzi.

Screenshot_2026-05-04-12-46-16-775_org.pyclip3.jpg

Screenshot_2026-05-04-12-48-13-698_org.pyclip3.jpg

Screenshot_2026-05-04-12-49-34-124_org.pyclip3.jpg