blanek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Witam. Potrzebuje pomocy. Mam problem z zamkiem tylnej klapy. Zatrzasnąłem klapę ,a komputer pokazuje że kufer otwarty. Gdy chciałem ją domknąć okazało sie że nie mogę jej otworzyć. Słychać pracę silnika od zamka, jednak klapa zamknięta na amen. Najgorsze jest to że pojazd nie ruszy gdy kufer otwarty. Dostałem sie do bagażnika składając tylne fotele i wsadziłem kluczyk . Auto odpaliło. Klapa jednak ani drgnie. Proszę o podpowiedź w rozwiązaniu problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 ...Najgorsze jest to że pojazd nie ruszy gdy kufer otwarty... po czym wnosisz? gdy kufer otwarty to musi być karta w slocie by odpalił, ale że nie ruszy? pierwsze słyszę. jak zanurkujesz z latarką do bagażnika, to przy zamku zobaczysz taki wihajster - po przestawieniu go klapa powinna się otworzyć. lekko nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blanek Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Włożyłem kartę w slot i odpaliłem dopiero po tym jak włożyłem kluczyk do zamka od wewnętrznej strony auta. Inaczej "coffre ouvert" i przycisk start/stop nie reaguje. Dzięki. Zobacze czy mam jakiś wihajster Edytowane 15 Września 2014 przez blanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) zamka od wewnętrznej strony auta o jakim zamku piszesz? dziwne - u mnie jak klapa tylna nie zamknięta to też wyświetla komunikat i na biało mryga slot. po włożeniu karty odpala. Edytowane 15 Września 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blanek Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Zgadzam sie. Po włożeniu karty. Patrząc od wewnętrznej strony klapy bagażnika , jest plastikowa obudowa. Pod obudową jest mechanizm zamykający drzwi. Mamy też tam taki prostokątny otworek (przy zamku). Tam włożyłem kluczyk z karty. Inaczej nie odpalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blanek Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Tak to wygląda obecnie. Jednak klapy dalej nie mogę otworzyć :unsure: Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 16 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) w zamku jest plastik który przesuwa się i otworzysz klapę Gdy zdarzy nam się sytuacja,że zamek klapy się zamknie, ale nie otwiera się po naciśnięciu przycisku ,producent auta przewidział jego awaryjne otwarcie . W tym celu trzeba złożyć tylne siedzenia by wejść do bagażnika i cienkim śrubokrętem przesunąć zaczep awaryjnego otwarcia w lewo . Przy zamkniętym zamku zaczep znajduje się w prawej pozycji ,by otworzyć zamek trzeba przesunąć zaczep z prawej strony w lewą. Gdy już otworzymy klapę diagnozujemy uszkodzenie ,jeśli zamek słychać a się nie otwiera,to najprawdopodobniej uszkodziła się w nim zębatka ,jeśli nie słychać zamka w ogóle to albo padł przycisk ,albo zamek ,ewentulanie komputer nie wysyła sygnału do zamka ,tak czy siak trzeba te elementy wymontować . W pierwszej czynności zdejmujemy osłonę zamka ,by dostać się do jego śrub mocujących .Osłona jest na zatrzaskach więc łatwo ją zdjąć . Edytowane 15 Września 2014 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Najgorsze jest to że pojazd nie ruszy gdy kufer otwarty. Ja w swojej megance przejechałem z otwartym bagażnikiem na oścież (przewoziłem płyty meblowe 2,60długości) przez 4km i auto jechało normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi